Такмичење гуслара РС: Најбољи Милош Паровић из Гацка

Члан гусларског друштва “Тешан Подруговић” Гацко Милош Паровић освојио је прво мјесто у појединачној конкуренцији на такмичењу гуслара Републике Српске, које је у оквиру Видовданских свечаности одржано синоћ у Културном центру у Источном Новом Сарајеву.

Стручни жири је друго мјесто додијелио члану истог гусларског друштва Војину Тепавчевићу, док је треће мјесто припало Кости Плакаловићу из Гусларског друштва “Гаврило Принцип” из општине Источни Стари Град. Плакаловића су за најбољег прогласили и сами гуслари, учесници такмичења, а највише гласова публике припало је Витомиру Арсенићу, члану Гусларског друштва “Филип Вишњић” Источно Сарајево.

Прво мјесто екипно припало је Гусларском друштву “Тешан Подруговић” Гацко, друго Гусларском друштву “Старина Новак” Пале, а треће мјесто Гусларском друштву “Лука Вукаловић” из Требиња.

На финалном такмичењу гуслара из Републике Српске, учествовало је око 20 такмичара. Предсједник Гусларског друштва “Старина Новак” са Пала Ђорђе Ристичевић рекао је да му је посебно драго што све више младих и образованих људи прати ова такмичења, која су ранијих година интересовала само старије. Он је истакао да ће 10 најбољих гуслара из Републике Српске учествовати на такмичењу Савеза српских гуслара Србије, Црне Горе и Републике Српске, које ће бити одржано у октобру.

Стручни жири овогодишњег такмичења чинили су академик Љубомир Зуковић, Ново Вуковић, Ристо Вујиновић, Јово Радош и судија Драган Нацић.

Организатор такмичења био је Савез гуслара Републике Српске, а покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске.

(Срна)

Подијелите вијест