Светосавске награде уручене најбољим ученицима и њиховим професорима

Читаоница Народне библиотеке синоћ је била мјесто гдје су уручене светосавске награде најбољим ученицима и њиховим професорима, које је и ове године обезбиједила Општина Гацко и Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ из наше општине.

Због неповољне епидемиолошке ситуације Светосавска академија ове године је изостала, али то није умањило свечани тренутак додјеле награда онима који су били вриједни у протеклој школској години.

Предсједник „Просвјете“, Радомир Вучковић, поздравио је ученике и изразио задовољство чињеницом да су на оба “Просвјетина” конкурса расписана поводом Савиндана и Дана Републике, бриљирали гатачки ученици, средњошколци. Како је истакао, пристигао је велики број радова који су били под шифром, али према оцјени жирија, најбољи су били радови настали из пера наших ђака.

По овим конкурсима, двоструке награде уручене су најприје првопласираном Огњену Бошковићу, потом ученици Маји Матковић која је била друга, а затим и трећепласираној Јани Антељ.

Ови средњошколци кажу да је велики успјех, али и част добити награде по овим конкурсима.

„Јако је чудно, на лијеп начин, и срећни смо што су награде исте и овај и прошли пут. Задовољна сам пласманом и честитам мојим другарима на освојеним наградама“, казала је Јана, која се захвалила Општини и „Просвјети“ на гостопримству и лијепим наградама.

Обје теме саме по себи биле су велика инспирација овим ученицима да на крају, према оцјени жирија, напишу и најбоље радове.

„Кроз прву тему бранили смо своју отаџбину, по угледу на наше претке, са разликом да ми то радимо на много љепши и племенитији начин, кроз образовање, и треба да будемо захвални што је то тако“, рекао је Огњен, чији радови су првонаграђени.

У наставку вечери, награђени су и ученици и наставници (професори), који су постигли завидне резултате на регионалним и републичким такмичењима, током прошле школске 2020/21. године.

Тако је награђен ученик Основне школе, Гојко Дулаћ и његов ментор Загорка Радмиловић, за освојено 1. мјесто на регионалном такмичењу из Информатике.  

За освојено 1. мјесто на регионалном текмичењу из Механике, награђен је ученик Ђорђе Јегдић и ментор проф. Миланка Окиљевић.

На регионалном такмичењу из Српског језика, за освојено 1. мјесто награђена је ученица Бојана Радмиловић, док је награда за 3. мјесто на републичком такмичењу у рецитовању награђен ученик Илија Ћоровић, али и њихов ментор проф. Анђелина Никчевић.

Општина Гацко и “Просвјета”, наградиле су и екипу IV г1, и ментора проф. Јовану Петковић Аћимовић, за освојено 1. мјесто на регионалном такмичењу из Демократије и људских права.

Потом је награђен и ученик Јован Беатовић и његови ментори проф. Вероника Миловић и проф. Рада Мастиловић, за освојено 1. мјесто на регионалном такмичењу у компјутерском конструисању.

Награда је отишла и у руке ученица Оље Илић и Милице Достинић, и проф. Мирјане Слијепчевић, које су биле учеснице финала НИС олимпијаде из Руског језика.

Награђени су и ученици Музичке школе „Свети Роман Мелод“, подручног одјељења у Гацку – Ана Ненадић, која је била члан Интернационалног „Арт“ фестивала, и њен ментор, проф. Соња Марковић, и ученица Јована Радмиловић за освојену III награду на међународном „Art in Experience“ у Македонији, за освојено 2. мјесто на XXXVII Републичком такмичењу музичких школа у Бања Луци и за освојену I награду на V Интернационалном фестивалу музике „Примавера“ Бијељина и проф. Јелена Аничић.

Честитамо свим ученицима и њиховим професорима.

Подијелите вијест