Свети Василије Острошки и Тврдошки свечано прослављен у Автовцу

У присуству великог броја вјерника, данас је у Автовцу у храму Светог Василија Острошког, прослављена слава овог храма. Након празничног јутрења које је почело у 8 часова, светом литургијом началствовао je јеромонах Василије Копитић из манастира Завала, уз саслужење свештеника Миодрага Вртикапе и Велимира Ковача, ђакона Јакше Окиљевића и Александра Црногорца.

После светог причешћа услиједила је свечана литија око храма и ломљење славског колача.

Честитајући празник, Јеромонах Василије бесједио је о животу и путу Светог Василија Острошког и Тврдошког, заштитника храма у Автовцу.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић рекао је да је Свети Василије Острошки наш заступник и велики молитвеник пред господом.

“Свети Василије је домаћин земље Херцеговине. Нека нам његов примјер буде вјечни светионик на путу у будућа времена која долазе. И нека нам молитве овом светитељу дају мудрости, храбрости и љубави братске да направимо бољу будућност за генерације које долазе”, поручио је Милинковић.

Свештеник Автовачке парохије, Миодраг Вртикапа пожелио је окупљеном народу да се увијек радују и веселе као данас и захвалио се свима који су помогли да храм у Автовцу достојанствено прослави славу.

“Захваљујем се Општини Гацко и Управи РиТЕ Гацко који су нам као и претходних година увијек били на помоћи. Такође, велику захвалност дугујемо просвјетним радницима ОШ “Свети Сава” из Автовца и свима који се труде и раде са дјецом јер су дјеца наша будућност и нада”, рекао је Вртикапа.

Свештеник Прве парохије Гатачке, Велимир Ковач, рекао је да нас Свети Василије штити, чува и упућује на Исуса Христа.

Празнично весеље је настављено у порти храма. У културно – умјетничком дијелу програма учествовали су КУД “Зеленгора” и “Сава Владиславић”, гуслари гусларског друштва “Тешан Подруговић”, Војин Тепавчевић и Божо Шупић, Црквени хор, чланови Музичке школе, као и ученици ОШ “Свети Сава” из Автовца.

Подијелите вијест