Свечаном академијом почело обиљежавање Дана Гатачке бригаде

Свечаном академијом и једночасовним програмом о славном ратном путу гатачких бораца, синоћ је у Дому културе у Гацку почело обиљежавање “Дана Гатачке бригаде”.

Породицама погинулих бораца, бројним гостима и званицама, обратили су се начелник општине Милан Радмиловић и ратни командант, начелник бригаде Синиша Бољановић, који је кроз фотографије и кратке видео записе направио ретроспективу дешавања и храбрих подвига бораца бригаде на ратном путу 1991 – 1995. године.

Кроз ову бригаду ратни пут прошло је преко 1.500 бораца, 49 бораца је погинуло, а 274 их је рањено. Сваки погинули борац је одликован.

Осим представника локалне власти из Гацка и представника борачке организације, академији је присуствовао син генерала Младића, Дарко Младић, предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић, потпредсједник Народне Скупштине Српске Соња Караџић – Јовићевић, предсједник СДС Вукота Говедарица, предсједник ПДП Бранислав Бореновић, бивши предсједник Републике Црне Горе Момир Булатовић и многе друге бројне званице.

Обиљежавање је настављено данас у 10 часова парастосом у храму Свете Тројице, а потом је откривен и освештан споменик погинулим борцима. Потом је услиједило и обраћање званичника. 

Више детаља са данашњег обиљежавања “Дана Гатачке бригаде” доносимо вам ускоро.

Подијелите вијест