Свечаном академијом почело обиљежавање 100 година од оснивања гимназије у Гацку

Средњошколски центар “Перо Слијепчевић” Гацко, синоћ је свечаном академијом започео обиљежавање 100 година од оснивања Ниже реалне гимназије у Гацку.

На овом путовању у прошлост, направљена је ретроспектива догађаја од оснивања па до данас. Присјетили смо се догађаја прије једног вијека, када је указом са највишег мјеста, службено отворена државна четвероразредна гимназија, у чије су клупе сјела 63 ученика Првог разреда.

Директор СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко, Александар Саша Пуровић, рекао је да су резултати на такмичењима најбољи показатељи нашег образовања. Позната је чињеница да је Гацко деведесетих година имало највише доктора наука у односу на број становника.

„Када људи говоре о гимназији, говоре да је баш у њихово вријеме она била најбоља, највише знања да се тражило и добијало. Херцеговци су увијек били расадник умних људи на свим пољима, гимназија је била жила куцавица и најбоља подлога за даљу будућност младих“, рекао је Пуровић.

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, честитао је јубилеј уз жељу да гатачки Средњошколски центар и у будућности буде расадник великих људи, знања и извор непресушне инспирације за генерације које долазе.

„Када је основана гимназија 1921. године, била је светионик знања и свеукупног напретка друштва, тек изашлог из рата, израњаваног и куртуролошки и демографски. У то вријеме била је симбол обнове и за ових стотину година постала је симбол живота, истрајности, воље да се живи и опстане у овом суровом простору“, рекао је Милинковић.

У својој бесједи, професор Божо Тепавчевић, рекао је да је велика привилегија славити овакав јубилеј и за много већа мјеста, а не за мало Гацко.

„Школа је заједно са црквом чувала, стварала и преносила наш дух, културу и традицију, помажући нам увијек да искочимо из историјских тешкоћа, увјеривши нас да тешко није и немогуће. Нижа гимназија у Гацку није случајност, то је потреба, историјска, просвјетна, културна и духовна дубина Гацка“, истакао је Тепавчевић.

Радослав Мучибабић, некадашњи директор, говорио је о генерацијама које су освојиле све сфере науке и живота на понос својој школи, али и о руководиоцима установе чији јубилеј обиљежавамо.

Као некадашњи ученик, а сада професор, публици се обратио Радоица Антуновић и повукао паралелу како је школа изгледала некада, а како сада.

Професор, Милош Шуковић закључио је да је данас стављена кочница на точак времена.

„Стоти рођендан гатачке гимназије мора се забиљежити као црвено слово у школском календару Гацка. Тада је почињала нова ера у животу школаца Гацка, који су послије успјели да дођу на прво мјесто високошколованих људи у бившој Југославији. Ово је нека врста будућности прошлости, зато што прича оживљава, а трагом докумената можемо стићи до првих ученика и професора гимназије“, казао је Шуковић.

Програм су употпунили чланови хора Света Јелена Анжујска, хора Свети Роман Мелод и професор виолине Божидар Мићић. Рецитовао је ученик Огњен Бошковић и ученице Тијана Бејат, Наташа Марковић и Јелена Тепавчевић. Гимназијалци су драмским комадом дочарали како је изгледала школа некад, али и како је сада, у новом времену.

На крају вечери услиједила је изложба ученичких ликовних радова у холу Дома културе, који су за ову прилику стварали уз помоћ професорице Ликовног образовања у Средњошколском центру, Биљане Грубач.

Свечана академија је само почетак програма обиљежавања стотину година од оснивања гимназије у Гацку.

Изложба поводом постојања и оснивања гимназије планирана је 27. јануара. У априлу ће бити организована изложба и откривање паноа погинулих бораца, ученика гатачке гимназије, док је за јун предвиђен историјски час и шетња ученика од мјеста устанка на Брљеву, преко Данића, до Степена и Корита. Програм ће бити завршен у августу, када ће бити промовисана монографија.

Свечаности поводом јубилеја гимназије присуствовао је директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић, који је данас посјетио Општину Гацку и са начелником општине др Огњеном Милинковићем разговарао о стању у школству и плановима који имају за циљ да обазбиједе боље услове за рад и боравак ученика у школи.