Свечаном академијом отворен 20. Научни скуп историчара у Гацку

У Дому културе у Гацку, свечаном академијом и додјелом награде “Владимир Ћоровић” академику Јованки Калић, синоћ је почела тродневна манифестација Ћоровићеви сусрети –  20. Научни скуп историчара. И ове године, академији је у 19 часова претходила изложба умјетничких дјела са овогодишње Ликовне колоније “Гацко  – Клиње 2018”. Година 1918. код Срба и у српској историографији овогодишња је тема скупа, која је окупила око двадесетак историчара из Републике Српске, Црне Горе, Србије, Аустрије, Бугарске, Румуније, Русије и Бјелорусије.

У име организатора, ријечи добродошлице присутнима је упутио предсједник СПКД “Просвјета” Гацко, Радомир Вучковић.

“Име и дјело Владимира Ћоровића окупља нас више од 20 година. Гацко је од вечерас, и наредна два дана, центар историје као науке, не само на овим нашим просторима, него и у региону. Много веће средине пожељеле би овакав међународни научни скуп историчара”, рекао је Вучковић.

Истичући да двадесет година није мало у људским животима, а посебно у развоју ове манифестације, Научни скуп отворио је начелник општине Гацко, Милан Радмиловић.

“Дведесет година није мало у људским животима, а посебно у развоју ове манифестације, а ми Гачани имамо част и задовољство што смо уложили себе у организацији ових сусрета посебно кад знамо да сва научна и историјска мисао Српских земаља у наредна два, три дана буде у Гацку, и обрађује теме које су најзначајније у историји српског народа”, истакао је Радмиловић.

У име Академије наука и умјетности РС, која је уз Ћоровићеве сусрете од њиховог оснивања, скуп је поздравио и проф. др Војислав Максимовић.

Одлуку и образложење поводом додјеле награде, саопштио је члан жирија доц. др Драга Мастиловић, декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

“Жири за додјелу награде “Владимир Ћоровић једногласно је одлучио да се овогодишња награда “Владимир Ћоровић” за 2018. годину додијели Јованки Калић, редовном члану Српске академије наука и умјетности, за животно дјело. Жири је оцијенио да је академик Калић својим вишедеценијским научним радом на пољу историјске науке, дала драгоцјен допринос српској историографији и култури и тиме у потпуности заслужила ово високо признање”, рекао је Мастиловић.

Награду за животно дјело уручио је начелник општине, Милан Радмиловић, а како славодобитник награде Јованка Калић, синоћ није била присутна, награду и поклон испред СПКД “Просвјета”, у њено име су преузели представници завичајног клуба Гачана из Београда. 

Уручена је и Специјална повеља “Владимир Ћоровић” др Милану Мицићу из Новог Сада, за књигу – Американци српски ратни добровољци из САД-а.

Поред представника локалне власти и привредних субјеката из Гацка, академији су присуствовали генерални конзул Србије у Мостару, Марија Бакоч са сарадницима, представници Академије наука и умјетности РС, представници завичајног клуба Гачана из Београда, представници Голијског сабора културе, пуковник Анђелко Милићевић, директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић и други гости.

У ревијалном дијелу програма учествовао је хор Свети новомученик Станко Острошки из Никшића, Снежана Спасић, извођач традиционалне музике и вођа музичке групе НАИСА из Ниша и народни гуслар, Ненад Ивковић.

У просторијама парохијског дома у Гацку јутрос од 9 часова почело је излагање реферата на овогодишњу тему скупа –  Година 1918. код Срба и у српској историографији, а потом ће се у 13 часова одржати историјски час у СШЦ “Перо Слијепчевић”. Сутра је планиран наставак рада скупа, историјски час у Придворици код Гацка, а потом и промоција Просвјетиних издања у парохијском дому у Данићима.

Ћоровићеви сусрети – Научни скуп историчара, одржавају се у организацији СПКД „Просвјета“ Гацко, под покровитељством Општине Гацко и Министарства науке и технологије РС и Министарства цивилних послова БиХ.

 

 

 

 

Подијелите вијест