Svečano proslavljena krsna slava Gacka

Krsna slava opštine i sabornog hrama Svete Trojice svečano je juče obilježena u Gacku. Slavske svečanosti počele su svetom arhijerejskom liturgijom koju je u prisustvu velikog broja vjernika i gostiju iz susjednih hercegovačkih opština služio njegovo preosveštenstvo Vladika Zahumsko-hercegovački i primorski g. Grigorije.

Po okončanju liturgije svečana litija prošla je glavnom ulicom do Trga Save Vladoslavića i hrama u izgradnji, a potom je u porti stare crkve obavljeno lomljenje slavskog kolača.

Čestitke građanima prvi je uputio načelnik opštine, Milan Radmilović.

Povodom krsne slave opštine juče su uručene nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Kako je odlučeno na svečanoj sjednici SO održanoj u četvrtak 20. maja najveće opštinsko priznanje Povelja grada, ove godine je pripala Klubu Gačana u Beogradu, za nesebičnu podršku zavičaju, i SŠC “Pero Slijepčević” Gacko.

Dodijeljene su i tri plakete Svetih Trojica i to:

Selu Danići za očuvanje i razvoj sela, Aleksandru Krtolici za postignute rezultate u oblasti poljoprivredne proizvodnje, te Saši Staroviću odbojkaškom reprezentativcu za poseban doprinos sportskim rezultatima i afirmaciji Gacka.

U ime svih dobitnika povelja i priznanja zahvalio se Vidak Kovačević, predsjednik kluba Gačana u Beogradu.

Na jučerašnjoj svečanosti proglašen je i sportista grada Gacka za 2009. god.

Ovo priznanje je otišlo u ruke Srđana Govedarice, člana kik-boks kluba Tigar, dok je za najboljeg trenera izabran Ivan Maljević.

Najbolji sportski kolektiv prema ocjeni odbora za izbor sportiste godine je ženski odbojkaški klub Gacko.

U kulturno umjetničkom dijelu programa nastupili su muška izvorna grupa Gacko, hor Zahumlje iz Trebinja, narodni guslari, KUD Zelengora Gacko i drugi.

Načelnik opštine Milan Radmilović je u obraćanju novinarima istakao da krsnu slavu opštine obilježavamo u godini u kojoj će preko dva i po miliona maraka biti uloženo u unapređenje infrastrukture.

Jučerašnjoj svetkovini prisustvovali su načelnici opštine Bileća i Nevesinje; Dragan Babić i Branislav Miković, kao i Predrag Kovač, načelnik istočne Ilidže.

Među gostima bio je i Ognjen Tadić, poslanik SDS u narodnoj skupštini Republike Srpske.

 

 

 

Подијелите вијест