Свечано прослављен Св. Илија

И овe године је свечано и традиционално прослављен 15. Свесрпски народни сабор, Надинићи 2014. године, који је увеличан присуством свештенства и бројног народа наше и других општина. У организацији Општине Гацко и Црквене општине Гацко – парохије Надинићке, програм је био изузетно богат различитим садржајима који су били у духу народног обиљежја.

Илинданске свечаности су започете у нашој општини,организовањем и одржавањем турнира у малом фудбалу,чије је финале одржано у петак, 01. августа. Спортски програм уљепшао је наступ градских КУД-ова као и гостију из Смедерева и Бара.

Свечаности су, следећег дана настављене у Надинићима, служењем Свете литургије и културно-спортским програмом подијељеним у неколико цјелина.

Богослужење и Свету литургију служио је игуман голијски, Данило, и на част свих, прота Лазар Манигода који је дошао да са народом прослави славу храма. По завршетку литургије, велики број грађана придружио се свечаној литији око храма, након чега је ломљење славског колача било праћено бројним здравицама представника локалне власти, начелника, Милана Радмиловића, посланика, Вукоте Говедарице и осталих.

Након свечаног ручка, услиједио је културно-спортски програм у коме су такмичења у различитим дисциплинама била обогаћена играма и пјесмама, како гостујућих културно-умјетничких друштава “Деспот Ђурађ” из Смедерева,  тако и КУД-а „Зеленгора“ и „Сава Владиславић“ из Гацка. Етно звуком и пјесмама су нас поздравили гости из Бара, етно група “Зора”, као и млади пјесници наше општине. Познатим звуком гусала обратили су нам се наши народни гуслари, а у дијелу такмичења у народном изворном пјевању, гласови мушке и женске изворне групе, одушевили су све присутне.

Илиндански сабор је и ове године окупио велики број домаћих такмичара, који су се надметали у разним дисциплинамакао што су бацање камена са рамена, скок у даљ, повлачење конопа и другим. Најуспјешнији у свакој од дисциплина су награђени признањима али и новчаним наградама.

Подијелите вијест