Свечано обиљежена Светосавска академија

У организацији СПКД “Просвјета” ОО Гацко, синоћ је у Дому културе традиционално одржана свечана академија, у част Светог Саве, првог српског просветитеља и учитеља.

Да је Свети Сава путоказ који води у вјечни живот, у краткој бесједи говорио је парох Друге гатачке парохије, Данило Дангубић.

Као и сваке године, на овој свечаности додијељена су “Просвјетина” признања најбољим ученицима, али и наставницима и професорима, основне и средње школе, које је у име начелника општине Гацко, уручио замјеника начелника општине, Радоица Антуновић. Награђени су ученици Урош Ристовић, Миљан Сикимић, Јана Слијепчевић, Светлана Перовић, као и наставници и професори Загорка Радмиловић, Зоран Видаковић, Рада Мастиловић, Ђорђе Дабарчић и Драган Лажетић.

За најбоље литерарно дјело на тему “Свети Сава”, проглашена је пјесма Анастасије Коцић, ученице 3. разреда Умјетничке школе из Ниша. Другу награду добила је Милица Ковачевић, ученица средње школе у Источној Илиџи, док је треће мјесто заузео рад Иване Лажетић, ученице основне школе “Свети Сава” из Автовца. За најбољи ликовни рад, прву награду добила  је Ивана Беатовић, ученица СШЦ “Перо Слијепчевић” из Гацка.

Током свечаности, предсједник СПКД “Просвјета”, Радомир Вучковић, уручио је Просвјетина признања и општинске награде заслужним појединцима који су допринијели раду овога удружења.

Специјални гост вечери био је познати српски пјесник, Благоје Баковић, а свечаност је употпуњена и културно-умјетничким дијелом програма у којем су учествовали КУД “Зеленгора” и “Сава Владиславић”, музичка школа “Свети Роман Мелод”, Данка Илић, гуслар Никола Бошковић и други.

 

Подијелите вијест