Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Свечано обиљежен Дан општине Гацко (фото)

Свечаним изношењем заставе на Гат пропраћеним плотунима из топа, јуче је седми пут заредом, почела прослава Дана општине Гацко и дана устанка на Брљеву.

Након окупљања код споменика устаницама на Брљеву и служења парастоса за све устанике и пале борце за слободу, услиједио је поздравни говор предсједника СО-е Гацко, Јована Ковечевића.

„Част ми је да народу Гацка честитам празник, Дан општине, који сваке године обиљежавамо овдје на овом светом мјесту, покрај крста симбола спасења, гдје је прва искра заискрила и слободе пламен запалила, овдје гдје су сви ти јунаци устали у борбу за спас свога дома и српског рода, окупљени око свештеника, сви ко један, малобројни и голоруки-не питајући како, јер су знали зашто.

Херцеговцима су се други дивили и у пјесмама их пјевали. Поносимо се јер смо имали највише факултетски образованих у односу на број становника у бившој Југославији. И данас смо поносни на резултате које наша дјеца постижу у пољу науке, спорта и културе.“ само је дио поздравног говора предсједника СО-е Гацко.

У име организационог одбора присутнима је упутио ријечи добродошлице, предсједник Жељко Тепавчевић.

”Иако се 5 деценија о овом устанку није смјело причати,он је живио у срцима народа овог краја, Гацка и  шире, да би после отаџбинског рата 1991-1995. године, правовјерујући Срби на челу општине прогласили  овај датум за Дан општине.

Ево већ седми пут масовно, а 13 година од подизања овог споменика трудимо се да у духу културе, вјере и традиције обиљежимо овај датум“ рекао је Тепавчевић и захвалио се начелнику општине Гацко, Милану Радмиловићу на несебичној подршци и помоћи.

У оквиру свечаности уручени су пехари побједницима трећих спортских сусрета радника општине Гацко, у организацији синдиката општине и  синдиката РиТЕ.

У културно-умјетничком дијелу програма наступили су КУД Зеленгора Гацко и друштва из Чачка и Пожаревца, женска пјевачка група КУД-а Зеленгора, Изворна група Гацко и Тешан Подруговић, пјесници, Данка Илић-побједница Ђурђевданског фестивала, а звуком традиционалног инструмената поздрав присутнима су упутили и гуслари, Вукота Говедарица и Марко Црногорац.

По завршетку програма услиједила је трпеза љубави.

 

Подијелите вијест