Свечано обиљежен Дан општине Гацко (фото)

Свечаним изношењем заставе на Гат пропраћеним плотунима из топа, јуче је седми пут заредом, почела прослава Дана општине Гацко и дана устанка на Брљеву.

Након окупљања код споменика устаницама на Брљеву и служења парастоса за све устанике и пале борце за слободу, услиједио је поздравни говор предсједника СО-е Гацко, Јована Ковечевића.

„Част ми је да народу Гацка честитам празник, Дан општине, који сваке године обиљежавамо овдје на овом светом мјесту, покрај крста симбола спасења, гдје је прва искра заискрила и слободе пламен запалила, овдје гдје су сви ти јунаци устали у борбу за спас свога дома и српског рода, окупљени око свештеника, сви ко један, малобројни и голоруки-не питајући како, јер су знали зашто.

Херцеговцима су се други дивили и у пјесмама их пјевали. Поносимо се јер смо имали највише факултетски образованих у односу на број становника у бившој Југославији. И данас смо поносни на резултате које наша дјеца постижу у пољу науке, спорта и културе.“ само је дио поздравног говора предсједника СО-е Гацко.

У име организационог одбора присутнима је упутио ријечи добродошлице, предсједник Жељко Тепавчевић.

”Иако се 5 деценија о овом устанку није смјело причати,он је живио у срцима народа овог краја, Гацка и  шире, да би после отаџбинског рата 1991-1995. године, правовјерујући Срби на челу општине прогласили  овај датум за Дан општине.

Ево већ седми пут масовно, а 13 година од подизања овог споменика трудимо се да у духу културе, вјере и традиције обиљежимо овај датум“ рекао је Тепавчевић и захвалио се начелнику општине Гацко, Милану Радмиловићу на несебичној подршци и помоћи.

У оквиру свечаности уручени су пехари побједницима трећих спортских сусрета радника општине Гацко, у организацији синдиката општине и  синдиката РиТЕ.

У културно-умјетничком дијелу програма наступили су КУД Зеленгора Гацко и друштва из Чачка и Пожаревца, женска пјевачка група КУД-а Зеленгора, Изворна група Гацко и Тешан Подруговић, пјесници, Данка Илић-побједница Ђурђевданског фестивала, а звуком традиционалног инструмената поздрав присутнима су упутили и гуслари, Вукота Говедарица и Марко Црногорац.

По завршетку програма услиједила је трпеза љубави.

 

Подијелите вијест