Свечано обиљежен Дан општине Гацко и 82 године од устанка у Другом свјетском рату

Светом литургијом у цркви Архангела Михаила у Казанцима почело је обиљежавање 82. годишњице од устанка у Другом свјетском рату и Дана општине Гацко.

Изнесена је застава на Гат, зборно мјесто устаника, а потом је служен парастос устаницима код споменика на Брљеву.

Вијенце на спомен обиљежје положили су представници општине Гацко, Борачке организације Гацко и представници Мјесне заједнице Брљево.

Свештеник Прве гатачке парохије, Саша Којовић, позвао је окупљене мјештане на слогу и јединство.

„Данас стојимо на мјесту спасења, поуке и науке. Прије свега морамо вољети једни друге и нема тог непријатеља на овом свијету који ће нам моћи нешто. Најважније би било да овде догодине буде што више дјеце, јер историја ако се не учи, она се понавља.  Жените се, удајите се, дјецу рађајте и учите их историји својој. Учите их са љубављу, без мржње“, поручио је свештеник Којовић.

Предсједник Мјесне заједнице Брљево, Обрен Николић честитао је празник са мјеста, како је рекао, равног светињи и испред крста који је симбол спасења.

„На овом мјесту је заискрила прва искра која је запалила први пламен слободе у поробљеној Европи. На данашњи дан је група мјештана предвођена свештеником Радојицом Перишићем кренула не знајући како, али знајући зашто, у спас свога дома, а српског рода“, рекао је Николић.

Говорећи о важности устанка и улози мјеста, у име општине Гацко, присутне је поздравио професор Алексије Гргур.

„Корићка јама је била смрт, али је Брљево било васкрсење. Живот је опет побиједио. Нисмо пристали да нестанемо и нећемо пристати да нестанемо и то је главна порука Радојице Перишића, Спасоја Тепавчевића, Милана Тепавчевића из 41. године и Милана и Душана из 92. године јер овај крај у свакој генерацији рађа Обилиће. Ово је мјесто херцеговачких Термопила и прве слободне територије у окупираној Европи. Људи који су изнијели барјак слободе на Гат били су бакља која ће запалити устанке широм српских земаља“, истакао је Гргур.

Окупљеном народу обратио се и војвода Славко Алексић, а у пригодном културно – умјетничком програму учествовали су културно – умјетничка друштва “Зеленгора” и “Сава Владиславић” и гуслар Никола Бошковић.

У склопу обиљежавања 6. јуна – Дана општине Гацко и Дана устанка на Брљеву у недјељу, 4. јуна одржана је брдска трка Гат 2023.

Подијелите вијест