Свечаним програмом „Гацко за Шилово“ завршено седмодневно дружење

Прошле године, баш у ово вријеме, Општина Гацко и њен народ, били су домаћини побратимске општине Звечан. Ове године настављена је традиција и Гачани су угостили више од 40 малишана, овај пут из Шилова, општина Гњилане. У протеклих седам дана, дјеца су обишла најважније културно-историјске знаменитости наше, али и других општина.

У  петак 28. августа у Дому културе у Гацку одржан је свечани програм „Гацко за Шилово“.

На самом почетку свечане  вечери пјесмом Црвен цвете присутне је поздравио хор Света Јелена Анжујска, који поје при храму Свете Тројице у Гацку.

Испред организатора обратио се замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић. „Захваљујем се дјеци и њиховим родитељима али и свима који су помогли да угостимо дјецу са Косова. Ми смо овој дјеци поклонили оно што им највише недостаје, а то је слобода“, рекао је Антуновић.

У једноипо часовном програму публици су се представили: културно-умјетничко друштво „Зеленгора“, културно-умјетничко друштво „Сава Владиславић“,  пјесници: Драгица Ивановић и Жељко Тепавчевић и млађани гуслар, Михајло Елез.

Присутни су могли да уживају у звуцима фруле наставника из Шилова, Николе Митића, након чега су се појединачно представили полазници музичке школе Свети Роман Мелод из Гацка, Марко Митрић и Василије Рајковић, са својом другарицом са Косова, Јованом Станојковић. Рецитацијама су се представиле дјевојчице из Шилова, Анђела Станојковић и Слађана Стојановић.

Симболичним сусретом на сцени, дјеца домаћини својим вршњацима и новим пријатељима из ОШ „Вук Караџић“ из Шилова, уручили су  поклоне, школске торбе са школским прибором. Поклоне су обезбиједили Општина Гацко и Синдикална организација Р и ТЕ Гацко.

Знак пажње наставницима ОШ „Вук Караџић“ из Шилова, уручио је  предсједник СО-е Гацко, Јован Ковачевић, а поклони нису изостали ни од СПКД „Просвјета“ Гацко, a новац који је, тог дана, прикупљен у хуманитарној акцији планиран је најугроженијим породицама које живе у енклави Шилово.

И гости су основној школи “Свети Сава” и Општини Гацко уручили поклоне, слике са мотивима краја одакле долазе.

Организације и појединци који су допринијели да се наши гости осјећају као код куће су прије свих гатачке породице које су и ове године положиле испит хуманости и слоге, затим: Општина Гацко, Рудник и Термоелектрана Гацко и синдикат овог предузећа, ОШ „Свети Сава“ Гацко, КУД Зеленгора , КУД Сава Владиславић, Туристичка организација, Културно-спортски центар, Планинарско удружење „Волујак“, Дом здравља „Проф. доктор Саво Бумбић“ и  Удружење волонтера.

На завршници вечери, тренутак препун емоција посвећен је  брату, другу, пријатељу, па тек онда свештенику, Данилу Дангубићу, човјеку који је задужио наш град само својим постојањем. Поводом одласка у другу парохију, свештеника  чије ће нам  бесједе, шале, разговори, савјети, критике и поуке много недостајати, скроман поклон уручио је  предсједник СО-е Гацко, Јован Ковачевић.

Подијелите вијест