Свечана академија у Гацку : “25 година од обнављања Просвјете”

Синоћ је у холу Културно-спортског центра у Гацку одржана свечана академија поводом 25 година од обнављања Српског, културног и просвјетног друштва “Просвјета“.

Радомир Вучковић, предсједник СКПД “Просвјета” Гацко, говорио је о активностима “Просвјете” у протеклом периоду. Подсјетио је да је “Просвјета”  интезивирала свој рад и већ двије године је присутна и на међународном сајму књиге у Београду, на коме излаже преко 900 издавача из преко 150 земаља свијета. Вучковић је нагласио да гатачка Просвјета  заједно са одбором у Билећи издаје часопис „Нова зора“ и  између осталог, активно учествује у изради „Каландара Просвјете“.

Одбори Просвјете из Билеће и Гацка од 1997. године испуњавају  задатак чији је циљ да Гацко и Билећа у данима одржавања “Научног скупа историчара” у Гацку и скупа “Српска проза данас” у Билећи постану бастионик науке, културе, језика и умјетности, чији је резултат 14 зборника радова.

У музичком дијелу програма наступила је Данка Илић, побједница Ђурђевданског  фестивала 2011. са пјесмама  “Црвен цвете” и “Ово је Србија”.

Додијељења су признања институцијама  и колективима који су допринијели раду „Просвјете“ и то: Општини Гацко, РиТЕ Гацко, КСЦ Гацко, Завичаном клубу Гачана из Београда, Антикорозији Гацко, Синдикат РиТЕ Гацко и Голијском сабору културе из Никшића.

Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” формирано је 1902. године, а рад друштва забрањен је 1949. године. “Просвјета” је рад обновила 1990. године.

Подијелите вијест