Sve veći broj farmera na području opštine Gacko

Na području opštine Gacko je zastupljeno stočarstvo već dugi niz godina, a posebno u poslednje vrijeme je usmjereno na proizvodnju mlijeka, goveđeg i ovčijeg mesa, te u jednom dijelu  svinjskog i živinskog mesa.

U opštini Gacko registrovano je oko 570 poljoprivrednih gazdinstava sa evidencijom od oko 5.000 goveda, rase “gatačko goveče” i “češki simentalac”.

Pored goveda na području gatačke opštine uzgaja se i oko 25.000 ovaca. U protekloj godini za podsticaj kvalitetnih priplodnih steonih junica prijavljeno je 125 gazdinstava sa dvije ili više junica. Mljekara “Pađeni” iz Bileće otkupila je sa područja opštine Gacko preko milion litara mlijeka. Ostali proizvođači su u sistemu krava-tele, odnosno baziraju se na uzgoj mlade teladi.

Podršku proizvođačima u Gacku, za razvoj pomenute proizvodnje, daje matično udruženje proizvođača mlijeka, Zemljoradnička zadruga Gacko uz saradnju sa lokalnim vlastima Opštine i agencije za pružanje stručne pomoći u poljoprivredi ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske.

Pošto je na cijelom prostoru mehanizacija faktički zastarjela, udruženje proizvođača je u pregovorima oko pomoći sa pomenutim institucijama.

Nabavka mehanizacije je neophodna radi podizanja stepena proizvodnje. Petnaestak farmera je u protekloj godini proizvelo 362.000 litara mlijeka.

Naime, farma krava “Avtovac” u vlasništvu Ranka Bratića je od mjeseca juna 2009 do kraja godine proizvela 58.550 litara mlijeka sa cijenom od devedeset feninga po litru, u koju ulazi premija dobijena od nadležnog ministarstva .

Pored Bratića, značajan rezultat u proizvodnji  ostvario je i Milenko Nikolić iz sela Dulići, sa proizvodnjom od 50.670 litara sa istom otkupnom cijenom.

Ranko Bratić je istakao da mu je za pokretanje proizvodnje mlijeka bilo potrebno dosta truda i materijalnih sredstava. “Trebalo je, prije svega, obezbijediti optimalne uslove za uzgoj krava i proizvodnju mlijeka. Potrebna je štala kapaciteta 30-40 krava. Malo po malo, posao je krenuo. Što se tiče otkupa mlijeka, sve ide po planu, a isplata novca ne kasni. Mislim da je ovo budućnost u Gacku, jer ova Opština ima sve preduslove za proizvodnju mlijeka”- istakao je Bratić.

Подијелите вијест