Сутра је Међународни дан особа са инвалидитетом

У сусрет Међународном дану особа са инвалидитетом који се обиљежава 3. децембра, данас у 10 часова у просторијама Центра за дјецу са посебним потребама “Растимо заједно” Гацко одржана је радионица симболичног назива “Кад се неко нечему добром нада”. Радионици су присуствовали корисници Центра и старија васпитна група малишана Јавне установе “Дјечији вртић” Гацко.

Као поздрав дану особа са инвалидитетом, дјеца су кроз чаролију различитости послали универзуму поруку најљепших жеља и још једном нас подсјетили да сви имамо исте потребе, само их задовољавамо на другичији начин. На данашњој радионици кроз четири врсте активности дјеца су исказала своју ктеативност. Инспирисани предстојећим празницима, заједничким трудом изразили су своје жеље које су пажљиво бирали, ткали и качили на звјездицу, убацили у чарапу, ставили на вијенац и честитку. Јер, једна жеља нема толику моћ колико има више њих обојаних љепотом различитости.

“Акценат радионице је био на дружењу, упознавању и вредновању другачијег, а као крајњи резултат и циљ добили смо мозаик различитости”- кажу организатори радионице.

Међународни дан особа са инвалидитетом обиљележава се од 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају на обиљележавање тог дана, с циљем да се унаприједи и омогући особама са инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву. Тај дан је повод да се скрене пажња на проблеме са којима се особе са инвалидитетом суочавају.