СШЦ „Перо Слијепчевић“ спремно дочекује ученике у новој школској години

Укупно 349 ученика почеће предстојећу школску годину у Средњошколском центру „Перо Слијепчевић“ у Гацку, сазнали смо од директора ове установе, Александра Саше Пуровића.

У прве разреде уписано је 74 ученика, распоређена у четири одељења – два Гимназије општег смјера, једно машинских техничара за компјутерско конструисање и једно бравара заваривача.

Током распуста завршени су сезонски радови на уређењу школе, који укључују кречење и сервисирање гријања, а извршена је и адаптација фискултурне сале.

Настава ће се изводити према мјерама Института за јавно здравство, а маске су обавезне.

„Сваке године је мање ученика, ове године имамо седам ученика мање него у протеклој школској години. Часови ће трајати 45 минута, без кабинетске наставе. Одељења ће бити стационирана у учионице, обавезно је ношење заштитних маски и за ученике и за наставнике за вријеме часова, као и поштовање мјера дезинфекције руку на улазу и држање дистанце колико је то могуће. Ученицима ће бити сведено на минимум напуштање учионица за вријеме одмора, који ће бити као и у нормалним условима – по 5 минута мали и 15 минута велики одмор. Настава ће почињати као и прије пандемије, у 8 часова и 20 минута“, рекао је Пуровић.

Школске просторије за вријеме распуста су окречене и дезинфековане и спремне ће дочекати ученике у новој школској години.

„Осим редовног годишњег кречења просторија, за вријеме распуста извршена је и адаптација фискултурне сале. Замијење су конструкције кошева и извршено је кречење, мада према мјерама Института, часови физичког се неће до даљњег изводити у сали, него на спољашњим теренима и учионицама. У овом смислу, можда је то већи проблем извођење наставе рачунарства и информатике него физичког, јер јако много часова има у машинској школи – компјутерске графике, програмирање, моделирања, који се раде у кабинетима информатике, а сад их треба радити у учионицама. То ћемо гледати да премостимо, да током једног дана, пошто имамо два кабинета информатике, ученици улазе, бар једна група у неком блоку од 3 – 4 часа везано у кабинет, да колико толико имају неку праксу јер је другачије неизводиво у учионици без рачунара. Дакле, у учионицама током једног дана неће се мијешати више одјељења, него сваки дан једно одељење, па ћемо гледати да у распореду направимо блок два, три, четири часа, колико ли већ има, да се све одради у једном дану и да ђацима буде што боље омогућено да савладају градиво из тих предмета“, појаснио је Пуровић.

Конкурси који су у школи расписани биће завршени у оптималном року, рекао је Пуровић, а већина предмета је већ сада стручно заступљена.

„Већина предмета је већ сада стручно заступљена, а у току су Конкурси за пријем радника на четири часа математике, који су се ослободили одласком радника у пензију, затим 16 часова хемије такође због радника у пензији, три часа Културе религије и Демократије због одласка радника на функцију“, додао је он, истичући да ће се до краја конкурсне процедуре изнаћи начин да ови предмети буду наставно покривени.

У ПРИПРЕМИ МОНОГРАФИЈА ПОВОДОМ 100 ГОДИНА СРЕДЊЕГ ОБРАЗОВАЊА У ГАЦКУ

Ове године у октобру мјесецу навршава се стогодишњица средњег образовања у Гацку. Међутим, смрт професорице Радмиле Тепавчевић потресла је наставни кадар ове установе, па ће самим тим изостати свечаности које су претходно биле планиране поводом обиљежавања овог јубилеја.

„Оно што нас је највише у овом моменту помјерило је то што је наша професорица, дугогодишњи радник и жена која је радни вијек провела у овој школи, 40 пуних година, преминула пред сам почетак школске године и остало је 16 часова економске групе предмета. Смрт Радмиле Тепавчевић нас је омела и у обиљежавању једног јубилеја – 100 година средњег образовања у Гацку, односно 100 година од оснивања ниже реалне Гимназије, које се навршава 6. октобра. Свечаности и манифестације које смо планирали да организујемо ће изостати управо због овога догађаја“, казао је директор ове установе.

Како је истакао, поводом овог јубилеја у припреми је Монографија која би требало да буде на вријеме завршена, а на којој су радили углавном сви професори из Гацка.