СШЦ “Перо Слијепчевић” Гацко: Средњошколци обиљежили свој дан

Под слоганом „Ви нас дијелите у образовању, а ван граница нас не дијеле“, гатачки средњошколци обиљежили су свој дан – Међународни дан средњошколаца. Тим поводом, Савјет ученика СШЦ “Перо Слијепчевић” у сарадњи са Асоцијацијом средњошколаца БиХ, протеклог петка у холу школе низом активности привукли су пажњу на себе и потребе својих вршњака. Како кажу, ни овај пут подршка директора и професора није изостала.

“Дан средњошколаца се обиљежава 17. новембра, међутим пошто је то била субота, ми смо свој дан обиљежили у петак. Одрадили смо квиз знања и на свако тачно питање дијелили чоколадицу. Након часова, симболично смо играли игру “Круг повјерења”, како би се средњошколци зближили. Такође, одрадили смо плакате на којима су средњошколци исписали шта им се свиђа у школи, а шта не”, каже средњошколка Марија Тодоровић, поручујући да је мишљење свих средњошколаца једнако важно.

Међународни дан средњошколаца и студената обиљежава се као успомена на прашке студенте и средњошколце, који су због мирног протеста против нацистичке окупације своје земље, одржаног 17. новембра 1939. године стријељани без суђења. Нацисти су више од 1200 студената и средњошколаца затворили у концентрационе логоре, а студентске домове и универзитете су претворили у своје касарне. По завршетку Другог свјетског рата, студенти широм Европе окупили су се у Лондону гдје је 17. новембар проглашен за Међународни дан студената.

 

Подијелите вијест