Средњошколцима додијељене дипломе за учешће у инклузивно – интегративним радионицама

У Удружењу за дјецу са посебним потребама “Растимо заједно”, након тромјесечног циклуса од дванаест инклузивно – интегративних радионица, данас су уручене дипломе за десет средњошколцима који су добровољно били дио овог тренинга. У питању су радионице које су реализоване у оквиру пројекта “Вјерујем у једнака права”, а које су финансиране од стране Министарства за људска права и избјеглице БиХ. 

Према ријечима педагога удружења, Наде Мастловић, ово је трећи у низу циклус радионица овога типа, које су рађене у сарадњи са средњошколцима. “Учесници овог тромјесечног циклуса су средњошколци, дјеца првог другог и трећег разреда. То је једна сјајна група младих људи који су и поред свакодневних школских обавеза показали интересовање и жељу за овај тип неформалног образовања. Самим пристанком и интересовањем, доказали су да су ове теме веома значајне за њихов узраст зато што је ово период када долази до формирања цјеловитог развоја личности и јако ће им бити корисне за њихов даљи рад и живот”, каже Мастиловић.

Према њеним ријечима, обрађен је широк спектар тема корисних за њихов даљи развој.

“Теме које су обрађене за вријеме трајања овог циклуса су комуникација и комуникацијске вјештине, која је јако значајна и која је основа сваке следеће радионице. Обрадили смо и област дискриминације, конфликте и предрасуде, децентацију и емпатију, асертивно понашање. Дакле, обрадили смо неке теме из широког репертоара тема које могу да се обраде током ових радионица, али с обзиром да смо били ограничени временом, нисмо обрадили и низ других, подједнако битних и значајних радионица. Надамо се да ћемо то надомјестити неком другом приликом када ћемо поново обавијестити дјецу да се добровољно укључе, као што је то и сада био случај”, каже Мастиловић.

Осим цјеловитог развоја личности, циљ радионица је био и социјализација и интеграција, упознавање и прихватање различитости. “Многи од дјеце нису никада раније посјећивали центар и нису били упознати са нашом популацијом. Временом су прихватили другачије од њих, јер кроз различитост обогаћујемо себе и своју личност упознавајући да постоји и нека друга страна, али да смо ми сви опет једнаки, да сви имамо исте потребе само да их на други начин задовољавамо”, истакла је Мастиловић.

У Удружењу су изразили задовољство због учешћа и интересовања средњошколаца, са надом да ће у будућем периоду постати њихови волонтери, те да ће наставити да долазе у центар, обилазе дјецу и друже се са њима.

У оквиру истог пројекта, Удружење за дјецу са посебним потребама је недавно организовало заједнички излет са корисницима центра, пријатељима и наравно са дјецом са радионица, гдје су се боље упознали и дружили кроз разне спортско – рекреативне активности.

Подијелите вијест