Средњошколци у пројекту “Безбједност младих у саобраћају”

У оквиру пројекта „Ја грађанин“ из демократије и људских права, ученици СШЦ „Перо Слијепчевић“ Гацко, одјељење IVГ1, под менторством проф. Јоване Петковић, истраживали су проблем „Безбједност младих у саобраћају“. Под појмом безбједност младих у саобраћају подразумијевају појавне облике угрожавања здравља или живота младих људи и имовине у саобраћају, стратегију у спречавању саобраћајних незгода, изградњу ефикасног система заштите људи и имовине у саобраћају превентивним и репресивним активностима.

Безбједност младих у саобраћају је и глобални свјетски проблем. У свијету 1,3 милиона људи годишње изгуби живот у саобраћајним незгодама. Преко 50 милиона лица остане трајно непокретно или задобије повреде. Овој „црној“ статистици БИХ доприноси са најмање 400 погинулих и 11000 повријеђених лица годишње. На путевима у РС годишње погине 160 лица, док преко 3200 лица задобије повреде. Имајући у виду овако алармантну статистику, ученици су истражили релевантне изворе информација, обавили разговоре са свим компетентним лицима, слали дописе надлежном министарству (Министарство саобраћаја и веза) и Агенцији за безбједност саобраћаја. Добили су 20 писама подршке и успоставили сарадњу са свим локалним субјектима безбједности саобраћаја као и са Агенцијом за безбједност саобраћаја РС. Покренули су потписивање петиције за доношење Правилника о раду локалног савјета за безбједност саобраћаја и Стратегије безбједности саобраћаја општине Гацко. Прикупили су 500 потписа, а након тога поднијели иницијативу Скупштини општине Гацко, како би се имплементирала мјера коју предлажу. Ученици истичу да се власт мора бавити овим проблемом, будући да су посљедице: изгубљени млади животи, тешке или лакше тјелесне повреде, уништавање животне средине као и материјална штета.

У фебруару су започели кампању под називом „Бирам живот, возим опрезно“, а у оквиру кампање планирали су обиљежавање Недеље безбједности саобраћаја (16-20 март), која би обухватила предавања у вртићу, основној и средњој школи, јавни час за грађане у дому културе, као и подјелу едукативних флајера.

Због пандемије вируса корона, обиљежавање недеље безбједности саобраћаја је пролонгирано. Ученици ће подијелити едукативне флајере младим возачима, а остале активности биће одржане када се за то стекну услови.

Подијелите вијест