Средњошколци обиљежили Међународни дан борбе против вршњачког насиља (Дан ружичастих мајица)

У средњошколском центру „Перо Слијепчевић“, ученици IVГ1, јавним часом обиљежили су Међународни дан борбе против вршњачког насиља (Дан ружичастих мајица).

Активизам поменутих ученика није везан само за јавни час. У оквиру пројекта „Ја грађанин“ из демократије и људских права, вођени идејама ментора, проф. Јоване Петковић-Аћимовић, почели су истраживати проблем малољетничке делинквенције, а вршњачко насиље је облик делинквентног понашања. Да би подигли свијест о поменутом проблему и спријечили његово појављивање међу вршњацима, за њихове другове из школе припремили су и радионицу „Управљање емоцијама“, коју ће реализовати у наредним данима.

Главни циљ одржаног јавног часа било је превентивно дјеловати. У ту сврху ученицима је приказан филм са сценама вршњачког насиља, које се нажалост све чешће јављају. Припремљена је и едукативна презентација, која је обухватила дефиницију вршњачког насиља, типове насиља, најчешће узроке таквог понашања, особине жртава и насилника, као и препоруке како дјеловати уколико се примијети насиље и коме се оно може и треба одмах пријавити.

Своју креативност у вези са негативним ситуацијама у којима се неприхватљиво агресивно понашање јавља и начинима на које га је могуће превазићи, ученици су приказали и кроз скеч. Час је завршен поруком: „Сви заједно рецимо не вршњачком насиљу и малољетничкој делинквенцији“.

Захвалност за реализацију часа ученици дугују директору школе, Радио Гацку, представницима Званичне интернет презентације општине Гацко и Културно – спортском центру.

Треба поменути и да су у оквиру пројекта ученици покренули потписивање петиције како би се на ентитетском нивоу донијела мјера јавне политике за коју се залажу, а то је „Програм превенције малољетничке делинквенције“.