СПКД “Просвјета” Гацко на манифестацији “Дани Српске у Србији”

СПКД ,,Просвјета” Гацко, Музеј Херцеговине у Требињу и КУД ,,Сава Владиславић” из Гацка били су на манифестацији ,”Дани Српске у Србији”, која је ове године организована од 03. до 08. септембра у више градова Србије.На позив Представништва Републике Српске у Београду ове три културне институције су се одазвале и учествовале својим представљањем у Зрењанину.

Музеј Херцеговине из Требиња представио се изложбом “Земљом Херцеговом”. О изложби су говорили аутори Алекса и Радомир Вучковић и директорица музеја, Ивана Грујић. Изложбу је отворио Милан Бели Бјелогрлић, предсједник Удружења Херцеговаца из Зрењанина.

СПКД “Просвјета” Гацко је представила Просвјетина издања: Нову Зору, Календар и Зборник радова Научног скупа историчара. О Новој Зори су говорили Зоран Радисављевић, замјеник главног уредника и Габријела Братић, технички секретар часописа. Календар је представио главни уредник академик проф. др Војислав Максимовић и мр Јордан Ристић. О Зборнику је говорио проф. Радомир Вучковић и један од главних учесника научног скупа др Милан Мицић. Овом приликом своје стихове су говорили, Драгутин Паповић из Гацка и Милосава Гаћиновић из Зрењанина. КУД ,”Сава Владиславић”, пјевачке групе, као и фолклорна секција, извеле су своје препознатљиве тачке уз одушевљење великог броја окупљених.

Подијелите вијест