Слика свакодневице у 15 минута краткометражног филма младих аутора из Гацка

У организацији ЈУ „КСЦ“ Гацко и продукцијске куће „MODEX“ Гацко, крајем прошлог мјесеца у Дому културе приказана су три краткометражна филма младих аутора – Небојше Товаришића, Милана Беатовића, Весне Илић и Растка Стојановића. Млађој публици која је показала интересовање, хронолошки, онако како су и настајали, приказани су филмови „Свијет без телефона“ и „Нити“, а потом је премијерно представљен и филм „Бескрај“.

Идеја о снимању краткометражног филма родила  се крајем 2015. године, када је настао и први филм “Свијет без телефона”. На youtube каналу уочили су много креативних остварења младих људи, који су на тај начин преносили одређену поруку. Oдлучили су и сами да пробају, али нешто другачије, иако, како кажу, тада и нису били упућени у технологију филма. А све то без иједне уложене марке, скупоцјене опреме, али са доста утрошеног времена рада и снимања. Били су и глумци и монтажери, идејни творци приче за филм.

„Како је вријеме пролазило тако смо и ми били освјешћенији, и снимали нешто квалитетније и универзално што осликава садашње друштво. Толико је примјера око нас које треба да интересују сваког младог човјека. Није потребна скупоцјена техника да би се дошло до циља, да би своју идеју преточили у филм. Довољна је воља и знати на који начин жели да се пренесе порука“, каже  један од зачетника идеје, Небојша Товаришић.

Филм „Бескрај“, чије је снимање трајало мјесец и по, представља монодраму, иако су, поред Милана и Небојше, у неким сценама као глумци били укључени и њихови пријатељи и познаници. Филмом су жељели показати стање у друштву једне просјечне младе особе која жели нешто да постигне, међутим друштво је спутава. Како истичу, сваки млади човјек може се пронаћи и поистовијетити са главним глумцем.

 „Сама циљна група били су највише млади људи који могу да промијене нешто у овом друштву. Нисмо били толико бунтовнички окренути, али филмом смо хтјели да покажемо које недостатке друштво носи у нади да ћемо помоћи да ће се ти недостаци отклонити. Није да је било потребно неко велико вријеме за снимање, али колико год људи мислили да 15 минута колико филм и траје, не захтијева неку велику пажњу и вријеме, ми ћемо то мишљење да демантујемо“, истиче Милан Беатовић, који је у филму “Бескрај” био главни глумац.

Признају да су се неке ствари могле и боље одрадити, али овако је веће задовољство – направили су властити производ, без новчаних средстава и помоћи од било кога.

Са филмом „Бескрај“ планирају конкурисати на филмске фестивале у региону. Задовољни су урађеним, уз доста труда а не новца, а њихова највећа жеља је била да се филм првенствено допадне домаћој публици, која је према њиховом мишљењу, итекако компетентна да оцијени и препозна оно што је добро.

Поред тога што и даље настављају са снимањем, Небојша и Милан вриједно припремају испите на Електротехничком и Машинском факултету, а у међувремену траже и повољан кадар за добру фотографију, коју подједнако воле.

Подијелите вијест