Школе у Гацку спремно дочекале све ученике

Нова школска година почела је за укупно 709 основаца централне и подручних школа у општини Гацко. 

У школске клупе сјело је и 86 ученика првих разреда распоређених у три одјељења у подручној школи и једно у Автовцу. Учитељице су извршиле прозивку првачића и упознале их са њиховим обавезама и правима.

На крају школске године, по први пут је у овој васпитно образовној установи обиљежен Дан ученичких постигнућа, када су свечано дочекани првачићи и испраћени матуранати. Том приликом, директор Основне школе „Свети Сава“, Никола Милинковић, добродошлицу у школске клупе упутио је будућим ђацима првацима, а подијељени су и поклони које је обезбиједила Општина Гацко.

„Имамо исти број ученика као и прошле школске године, тако да се зауставио тренд пада броја ученика. Од 709 ученика, у централну школу уписано је 562, у Автовац 116, док је у осталих шест подручних школа распоређен још 31 ученик. Школа у Автовцу је деветоразредна, а у Наданићима, Дулићима, Добрељима, Фојници и Брљеву изводи се петоразредна настава“, рекао је Милинковић.

За разлику од претходне двије године, настава ће се одвијати без ограничења и мјера које су важиле током пандемије вируса корона, а часови ће трајати 45 минута. Настава за прву смјену почиње у 08.15, за другу 12.30 часова.

Сви материјално технички услови су испуњени за извођење наставе за основце. Недостатак је непостојање савремене техничке опреме, што ће настојати да ријеше у наредном периоду.

И ове године, као и претходних, реализоваће се продужени боравак у подручној школи и у Автовцу, гдје ученици од првог до трећег разреда могу да бораве од 6.30 до 15.30 часова, у зависности од потреба родитеља.

Данас су подијељени и бесплатни уџбеници за ученике од првог до четвртог разреда које је обезбиједило Министарство просвјете и културе Републике Српске. Уџбенике су добили и ученици из породица са четворо и више дјеце.

Општина Гацко суфинансирала је износ од 70 КМ за набавку једног комплета уџбеника, за све ученике основне школе који нису остварили право на основу Одлуке о додјели бесплатних уџбеника, Министарства просвјете и културе Републике Српске, или на неки други начин. Породицама са троје или више дјеце и самохраним родитељима Општина је суфинансирала средства за набавку једног комплета уџбеника у износу 140 КМ.

Школска година спремно дочекана и у СШЦ „Перо Слијепчевић“

И Средњошколски центар „Перо Слијепчевић“ данас је прихватио нових 78 ученика првих разреда који су распоређени у два одјељења Гимназије, једно одјељење Машинских техничара за компјутерско конструисање и једно одјељење бравара.

Према ријечима директора Александра Саше Пуровића, уписано је 38 ученика мање, односно три разреда мање у односу на прошлу годину. Евидентан је тренд опадања броја ученика, који пријети да се настави и наредних година, каже Пуровић.

Тренутно је фокус на пројекту који је расписан од Европске инвестиционе банке за обнављање 20 школа у БиХ, који је прошла и ова васпитно образовна установа. Очекује се избор понуђача за извођење радова, а почетак радова вриједних преко 400 хиљада КМ најављен је за март наредне године.

„Ми смо пројекат урадили за термоизолациону фасаду, санацију једноцјевног система гријања и набавку ЦНЦ струга и глодалице, и једног мултиколор 3Д штампача и опремање кабинета за те сврхе. Све ово ће побољшати ефикасност саме установе али и квалитет извођења наставе“, казао је директор Пуровић.

Током распуста извршено је кречење и дефектажа кабинета, а извршене су и припреме за предстојећу гријну сезoну.