Скокови на језеру Клиње окупили преко 700 посјетилаца

Гатачко културно – спортско љето 2021 је пун погодак, општа је оцјена домаћих али и посјетилаца из региона, који су присуствовали данашњој манифестацији која је први пут организована на бисеру Гацка и цијеле Херцеговине – језеру Клиње.

Скокови у воду окупили су преко 700 посјетилаца, а популарно купалиште према оцјени оних који су данас уживали на плажи језера, никада није било пуније.

Манифестацију је отворио начелник општине Гацко др Огњен Милинковић.

“Први пут ове године организујемо једну овакву манифестацију и ово је најбољи начин да се промовише бисер Херцеговине, наше језеро Клиње. Хвала вам што сте дошли у оволиком броју“, рекао је Милинковић, додајући да је Гацку недостајало доброг садржаја који промовише и представља туристичке потенцијале које имамо.

Преко 20 учесника окушало је срећу у скоковима на главу са најстарије лучне бране на Балкану, али и скоковима на ноге са „велике стијене“. Иако је било и учесника из градова у нашем окружењу, награде су одлуком трочланог жирија ипак отишле у Гацко.

Побједница скока на ноге, Тијана Суџум, каже да се пријавила искључиво због дружења и доброг садржаја које Гацко свима нуди ове године. У овој категорији, други је био Митја Савић, а трећи Милан Кајго.

„Било је савршено. На почетку сам имала мали страх, међутим сам скок је све страхове отјерао. Задовољна сам. Ово је први пут да се такмичим, и ако буде прилике да одем негдје друго истим  поводом, отићи ћу. До сада ово љето је најбоље од свих, доста је организовано и спортских такмичења, надам се да ће бити што више оваквих догађаја“, рекла је Тијана која се такмичи и у фудбалу у оквиру манифестације „Гацко – фудбалски град“, а њена екипа се пласирала у финале.

Деветогодишње и најмлађе учеснице скокова на ноге, Наталија и Милица Милошевић, казале су нам да је осјећај добар, а страха није било. Ово је љето и најбоље до сада, додале су оне.

И поред јаке конкуренције, најбољи у скоковима на главу био је Лука Мастиловић. Други је био Благоје Слијепчевић, а треће мјесто је освојио Душко Телебак.

Прво такмичење, донијело је и прву побједу, каже Лука.

„Било је супер и све је одлично организовано. Мислим да никад више није било људи на плажи као данас. Конкуренција је била јака, скакали смо више пута, а то нисам очекивао. Треба вољети ове ствари и ништа више“, казао је Лука, и баш као и Тијана  похвалио је овогодишње љетне садржаје, уз наду да ће се овим темпом наставити и наредних година.

А трочлани жири није имао лак посао. Никола Љешковић из Требиња, каже да је манифестација премашила очекивања. Када је такмичарски дио у питању, оцјењивала се искључиво техника скокова.

„Презадовољан сам скоковима који су одржани први пут овдје у Гацку. Сваки скок има одређени коефицијент и на основу њега процијенимо прво тежину скока, да ли скакач ради ласту или неки други скок и већ у самом старту има благу предност. У зависности  од почетка скока,  технике скока и завршнице, ми одређујемо најбоље. Фокус је данас био на томе, пошто се не ради о професионалним скакачима“, рекао је Љешковић.

Он је и тренер Пливачког ватерполо клуба „Леотар“ и дугогодишњи пливач, а његова екипа сутра на језеру Врба (Десивоје) игра ватерполо утакмицу против „Борца“.

„Ако атмосфера бар дијелом буде као данас, биће одлично. Оцјена културно – спортског љета у Гацку била би као за задњег скакача, максимална“, казао је Љешковић.

И организатори са правом не крију задовољство, потврдио нам је представник Јавне установе „Културно – спортски центар“ Гацко, Милан Гутовић. Каже, ово је била прилика не само да се промовише спортски дух већ и туристички потенцијали који раније нису презентовани посјетиоцима како треба.

„Морам да кажем да је ово било изнад свих очекивања, и нас као организатора али мислим и свих присутних . Једноставно једна добра организација, спортска приредба и манифестација на задовољство свих присутних. Врло сам и лично задовољан. Мислим да је било више од 20 учесника. Скокови на главу су одржани први пут са најстарије лучне бране на Балкану, бране Клиње, и то је наш понос и туристички потенцијал. Овим путем не желимо само да промовишемо спортски дух већ и туристичке потенцијале које имамо а које нисмо знали да искористимо како треба и презентујемо нашим посјетиоцима. Овдје су са нама били људи из Мостара, Требиња, Невесиња, Фоче, око 700 – 800 посјетилаца имамо овдје, сви су одушевљени и сви носе фине и позитивне утиске одавде“, казао је Гутовић, додајући да је план идуће године промоција егзибиционих и ревијалних скокова, ангажовањем професионалаца.

Зарад мјера предострожности, у приправности је била екипа Хитне помоћи гатачког Дома здравља, али и лиценцирани спасиоци, који на сву срећу нису имали посла, јер је све прошло у најбољем реду.

Добро дружење уз музику и освјежење настављено је и након такмичарског дијела, када су се задовољно сабирали утисци о манифестацији која је данас побрала само позитивне критике.

Подијелите вијест