Сједница предсједништва БОРС: Неопходно јединство, направљени помаци

Да је Борачка организација изнад сваког појединца, те да су направљени одређени помаци али и наговјештаји за даље рјешавање проблема ове популације у сарадњи са Владом РС, потврдио је Александар Савић, предсједник предсједништва Борачке организације Републике Српске, на сједници предсједништва која је одржана у Гацку.

Савић је истакао да је анализа положаја борачке популације незаобилазна тема свих засједања ове организације, па је то и овај пут био случај. Потпуног задовољства још увијек нема, али, како је рекао, обећава добра воља Владе да се горући проблеми бораца поново ставе на сто.

“Неке нејасноће или боље рећи дилеме које постоје између нас и Владе свакако да ћемо ријешити у наредном периоду. Не у потпуности, али сматрамо да постоји добра воља. Предсједник Владе је изразио жељу и вољу да се састане са представницима БОРС, да покушамо најактуелнија питања ставити на дневни ред, како би на неки начин Борачка организација бар дјелимично била задовољна рјешењима која, чини ми се подуго трају“, рекао је Савић.

Он је подсјетио да је на чекању 4000 захтјева за стамбено збрињавање породица погинулих бораца, за шта је потребно издвојити око 37 милиона марака.

Предсједник Координационог одбора борачких организација источне Херцеговине Слободан Илић, казао је да је јединство унутар борачких организација један од услова за бољу позицију приликом остваривања свих захтјева према Влади.

Сматра да је оно нарушено узроком више фактора, као што је лична амбиција, засићење појединих чланова али и мијешање политике.

„Иако је Борачка организација по свом статуту невладина организација, категорични смо да се не мијешамо у политику. Нажалост, политика се бави нама. То можемо да видимо свакодневно и свакако да нам то отежава рад. Ако се нешто не промијени вјероватно ћемо теже доћи до остварења наших циљева. Само јединствена Борачка организација може дати коначни резултат и оно што од нас очекују они који су нас бирали“, закључио је Илић.

ОПШТИНА ГАЦКО РЈЕШАВА ПИТАЊА БОРАЦА – УСКОРО И НОВИ ПРАВИЛНИК О ДОДАТНИМ ПРАВИМА

У кратком разговору са начелником општине Гацко др Огњеном Милинковићем, Савић је изразио задовољство добром сарадњом и интересовањем локалне заједнице да се укључи и пружи подршку у рјешавању егзистенцијалних проблема ове популације.

Милинковић је потврдио да ће тако бити и у наредном периоду, те да је у припреми Правилник који ће дефинисати допунска права ове популације, подсјећајући на досадашње потезе које је општина предузела у том смјеру.

Предсједник Координационог одбора борачких организација источне Херцеговине, Слободан Илић, истакао је да је Гацко можда прва општина у РС која у континуитету од завршетка рата ради на испуњавању обавеза и рјешавању егзистенцијалних питања породица погинулих бораца.

„У завршној  фази је процес запошљавања дјеце погинулих бораца, и очекујемо да ће се све ријешити у складу са договором. Имамо само једног борца прве категорије који се накнадно пријавио и имамо обећање да ће бити ријешен и његов проблем. Такође, имамо ријешена сва питања приоритетних категорија породица погинулих и инвалида од прве до четврте категорије“, потврдио је Илић.

Подијелите вијест