Sjednica potomaka solunskih dobrovoljaca završena

Danas je u sali SO-e Gacko održana sjednica potomaka solunskih dobrovoljaca od 1912. god. do 1918. god. Milivoje Okiljević, predsjednik udruženja SUBNOR Gacko, je upoznao prisutne sa odredbama Zakona Republike Srbije o vraćanju  oduzete imovine i obeštećenju.

Zakon o vraćanju oduzete imovine i obeštećenju donešen je na sjednici Trinaestog vanrednog zasjedanja u 2011. godini, 26. septembra 2011. godine. Zakon je stupio na snagu 06.10.2011. godine. Ovim zakonom se konačno rješava otvoreno pitanje prava ljudi kojima je, posle Drugog svjetskog rata, imovina oduzeta od strane države, a koji za nju nisu uopšte dobili naknadu, ili nisu dobili odgovarajuću naknadu.

Okiljević je naglasio da su do sada podneseni Zahtjevi nevažeći te da se moraju podnijeti novi Zahtjevi i da pravo na vraćanje imovine, odnosno obeštećenje (podnošenje zahteva Agenciji), u skladu sa ovim Zakonom  imaju svi bivši vlasnici oduzete imovine, njihovi zakonski naslednici ili pravni sledbenici, bez obzira da li su podnijeli prijavu, u skladu sa Zakonom o prijavljivanju i evidentiranju oduzete imovine. Zahtjev se podnosi u roku od dvije godine od dana objavljivanja javnog poziva Agencije iz člana 40. stav 2. ovog Zakona na web sajtu ministarstva nadležnog za poslove finansija.

Radi vođenja postupka i odlučivanja o zahtjevima za vraćanje imovine, odnosno obeštećenje, kao i radi isplate novčane naknade i obeštećenja, ali i obavljanja drugih poslova u skladu sa Zakonom, članom 51. Zakona osniva se Agencija za restituciju. Agencija počinje sa radom do 1. januara 2012. godine i preuzima predmete, sredstva za rad, arhivu, zaposlene i postavljena lica od Direkcije za restituciju (član 63. Zakona).

Na današnjoj sjednici je dogovoreno da nosioci prava na povrat imovine zajedno krenu u ostvarivanje istih.

 

Подијелите вијест