Сјећање на слободарски чин: Обиљежен Дан општине Гацко

Традиционалним изношењем заставе на брдо Гат, јутрос у 9 часова почела је свечаност поводом обиљежавања Дана општине Гацко, дана када је у селу Брљево прије 78 година створена прва слободна територија у поробљеној Европи.

У 11 часова, помен парастос погинулим устаницима код споменика у Брљеву, служили су старјешина храма у Автовцу, Миодраг Вртикапа и парох Друге гатачке парохије, Александар Гајић.

Вијенце на спомен обиљежје приложиле су делегације из Општине Гацко, Борачке организације, Удружење Козаци Црне Горе, Удружење Равногорски покрет и други поштоваоци, који су се поклонили сјенима палих устаника.

У име организатора свечаности, Општине Гацко, потомцима погинулих устаника и присутним гостима, обратио се замјеник начелника, Радоица Антуновић.

О Благоју Тепавчевићу, једном од организатора шестојунског устанка, говорио је средњошколац Андреј Шојић.

У културно – умјетничком дијелу програма представила су се два фолклорна друштва из Гацка – КУД “Сава Владиславић” и “КУД “Зеленгора”.

Подсјетимо, у оквиру данашње свечаности, синоћ је у просторијама Основне школе у Брљеву представљена књига „Стилска обиљежја епских народних пјесама Тешана Подруговића“, аутора проф. Милорада Лојовића.

Подијелите вијест