Сјећање на претке: Отворена изложба „Мале приче из Великог рата“

Поводом обиљежавања стогодишњице Првог свјетског рата, СПКД „Просвјета“ Гацко и ЈУ „Културно-спортски центар“ Гацко у сарадњи са Народним музејем у Ваљеву (одјељење у Осечини), у холу Дома културе синоћ су гатачкој публици представили изложбу под називом „Мале приче из Великог рата“.

Више од двадесетак паноа на којима су представљене фотографије, кратке приче, биографски подаци или пак само имена тих „малих“ али опет великих људи, доказ су да је највећа жртва рата у ствари био тзв. обичан човјек.

О изложби али и Албуму сјећања који је синоћ био достипан свим љубитељима историје, говорио је Светозар Гачић, руководилац Одељења ваљевског Народног музеја у Осечини, који је поред Милана Петровића, стручног сарадника ове установе, аутор цјелокупне изложбе. Према његовим ријечима, изложба представља омаж српском војнику, који је на крају овога рата изашао као највећи.

„Мале приче из Великог рата“ су резултат напора да се ода почаст нашим војницима из Великог рата и њиховом несебичном жртвовању, како би сада, више од стотину година касније, наша дјеца могла да уче из тих свијетлих примјера.

Изложба ће у наредном периоду бити представљена и у другим општинама и градовима Херцеговине, а сви који синоћ нису били у прилици да посјете Дом културе у Гацку, могу то да учине у наредних десетак дана, колико ће изложба и бити отворена.