Savindan u Gacku

sava_1

Svetom Liturgijom u Hramu Sv. Trojice u Gacku počelo je proslavljanje Svetog Save. Liturgiju je služio Protojerej-stavrofor Velimir Kovač, a svojim pojanjem djeca i prisutni vjerni narod su upotpunili liturgijsko sabranje. Poslije pričešća vjernika uslijedilo je slavlje u osnovnoj školi “Sveti Sava” i srednjoškolskom centru “Pero Slijepčevič” Gacko. Nastavno osoblje gatačkih škola sa učenicima je u školskim prostorijama priredilo prigodan praznični program. Kruna ovog svečanog dana je bila  Svetosavska duhovna akademija koja je u organizaciji SPKD “Prosvjeta” održana u Domu kulture u Gacku sa početkom u 19:00 časova.

Svetosavsku besjedu održali su Jerej Danilo Dangubić i profesor istorije Dragan Lažetić, a riječi dobrodošlice prisutnim uputio je predsjednik gatačkog opštinskog odbora Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” hadži Velemir Avdalović.

Uslijedio je bogat kulturno umjetnički program u okviru koga su dodijeljene nagrade za najbolji literarni rad učenika srednjih i osnovnih škola kao i najbolji likovni rad. Za literarni rad prvo mjesto je dobila Tijana Milićević, učenica sedmog razreda OŠ “Sveti Sava” Gacko, a najbolji likovni rad je rad Ivane Bejatović, učenice prvog razreda gimnazije srednjoškolskog centra “Pero Slijepčević” u Gacku. Novčani iznos prve nagrade iznosio je 100,00 KM, a đaci koji su osvojili druga i treća mjesta su dobili knjige  u izdanju “Prosvjete”.

SAVA_3

SAVA_4SAVA_6SAVA_8SAVA_9SAVA_10

 

 

 

 

SAVA_14

SAVA_13SAVA_11

SAVA_15

SAVA19SAVA_18

SAVA_19

SAVA_20

SAVA_21

sava_22

Подијелите вијест