Савез општина: Сложно до пројеката од заједничког интереса

Савез општина источне Херцеговине убудуће ће јединствено дјеловати и бити адреса одакле ће се заједнички покретати иницијативе за све развојне пројекте од значаја за живот регије, поручено је данас након сједнице Извршног савјета ове организације, којем су након дуго времена присустовали представници свих седам херцеговачких општина, чланица овог заједничког тијела.

„Анализирали смо претходни рад и сагледали шта је све потребно урадити да би овај савез добио значајнију улогу када су у питању заједнички интереси наших локалних заједница у пољопривреди, туризаму, шумарству, енергетици и инфраструктури уопште. Договорили смо се да ћемо наступати јединствено – према институцијама, невладином сектору и фондовима за реализацију пројеката значајних за Херцеговину“, рекао је након састанка градоначелник Требиња Лука Петровић, који је данас преузео предсједавање Извршним савјетом савеза.

Он је подсјетио да је најважнији инфрастуктурни пројекат посљедњих година у Херцеговини – изградња новог пута преко превоја Чемерно – била управо резултат иницијативе Савеза општина источне Херцеговине.

Јован Ковачевић, извршни директор савеза и предсједник Скупштине општине Гацко, рекао је да је форум начелника регије и замишљен као савјетодавно-консултативни орган, који разговара о свим проблемима регије и дефинише приоритете, да је снага савеза управо у заједничком наступу седам општина, те да у том смислу и најважнија порука данашњег састанка – херцеговачко јединство око заједничких интереса.

„Оно што се данас јасно дефинисало јесте да се одмах настави са реализацијом стратегије развоја источне Херцеговине, из које ће проистећи сви будући заједнички пројекти“, рекао је Ковачевић новинарима након састанка.

Он је додао да је у том смислу већ начелно договорено да је један од инфраструктурних приоритета регије – наставак реконструкције пута Гацко-Фоча, изградњом нове трасе Тјентиште-Бастаци.

(Радио Требиње)

 

Подијелите вијест