Саопштење свештенства Храма Св. Тројице у Гацку

На Крстопоклону недељу, служили смо Литургију у ранијем термину, уз присуство ограниченог броја вјерника. У уобичајеном термину, од 9 до 10 часова, обављено је причешћивање вјерника, појединачним уласком у храм, уз прописане мјере заштите. Причешћивање смо вршили давањем причешћа сваком вјернику у руку, без употребе кашичице. Овакву праксу ћемо наставити до окончања ванредне ситуације.

Препоручујемо вјерницима да као припрему за причешће, умјесто присуства на Литургији, непосредно пред одлазак у храм, прочитају молитве које су прописане као Молитвено правило пред Св. Причешће (уколико имају кућне молитвенике). По повратку у дом, можете прочитати Молитве након Причешћа (такође из кућног молитвеника). Сви старији и болесни, који су у изолацији, или из другог разлога не могу доћи у храм на причешће, позивамо да се јаве својим свештеницима, који ће уз мјере заштите доћи у њихове домове и причестити их.

Сваког дана у 12 часова ће звонити звона на Саборном храму, као опомена и позив на заједничку молитву у нашим домовима. Препоручујемо Вам да, у колико сте у могућности, у том термину (у подне), окадите своје домове и помолите се пред иконом, заједно са својим укућанима. Тако ћемо сви у исто вријеме учествовати у заједничкој молитви Цркве, за милост Божију и здравље, свима који пате, па и нама самима.

Молимо све Вас, којима је потребна било која врста помоћи, иако није везана само за духовне потребе, да се јавите својим свештеницима, како би могли да Вам помогнемо (молимо да се не устручавате). Посебан апел упућујемо омладини, као онима који су најмобилнији и потенцијално најризичнији за пренос заразе, да се уздрже од окупљања и да строго поштују мјере заштите.

Још једном Вас молимо да се придржавате мјера надлежних органа, како би били јединствени и што прије побиједили у борби против заразе. Напомињемо Вас, да се клоните оних који, у име Православља и вјере, тврде да се не треба пазити и шире разне теорије завјере. У име вјере, критикују и мјере које је предузела наша Црква, тврдећи да се преко светиње не може пренијети зараза и слично. Такви то раде у своје лично име (надамо се у незнању, и без зле намјере), а не у име Цркве. Знамо да је Богу све могуће, и гдје Бог хоће, побјеђује се поредак природе. Ипак, треба да знамо да људи који живе поред нас нису дужни да вјерују ни у Господа ни у нашу вјеру (коју никада, па ни сада не треба истицати). Због тога је битно да се држимо и вјере и прописаних мјера, а претходних дана смо видјели да је то могуће. Тако ћемо бити одговорни према другима и нећемо паничити.

Препоручујем Вам да погледате ову емисију, у којој ћете чути корисне савјете и упутства за понашање у храмовима наше епархије, док траје ванредна ситуација. Уз савјете ћете чути врло детаљно објашњење зашто Црква уводи ове мјере: https://www.youtube.com/watch?v=moDHtUFQmXA&fbclid

У нади да ћемо, уз Божију помоћ, и својим трудом и дисциплином, превазићи ову ситуацију, срдачно Вас поздрављамо.

(Свештенство Храма Св. Тројице у Гацку)