RS formira jedinstvenu bazu: Podaci o računima kompanija na jednom mjestu

racunar

RS planira uspostaviti registar računa poslovnih subjekata koji posluju na području ovog entiteta. Prije nekoliko dana utvrđen je i nacrt zakona o jedinstvenom registru, a njime se, kako ističu iz Vlade, želi osigurati ažurnije vođenje registra te objedinjavanje ovih podataka na jednom mjesto.

Prema ovom nacrtu banke će biti obvezne da obavještavaju registar o stanju računa kompanije tj. podatke o otvaranju i zatvaranju računa elektronskim putem, naziv, matični broj i jedinstveni identifikacijski, broj poslovnog subjekta, broj računa poslovnog subjekta, propisanu oznaku za vrstu računa i glavni račun, podatke o blokadi i deblokadi računa i dr.

Iz Vlade ističu da registar predstavlja javnu evidenciju i centralnu bazu podataka računa poslovnih subjekata otvorenih u bankama sa sjedištem u Republici Srpskoj i filijalama banaka iz Federacije i Brčkog, a imaju dozvolu Agencije za bankarstvo RS za obavljanje poslova unutarnjeg platnog prometa.

Neposredan uvid u podatke, bez prethodnog dostavljanja bilo kakvog pisanog zahtjeva, kao i preuzimanje podataka iz registra imaju: Agencija za bankarstvo Republike Srpske, Porezna uprava RS, Centralna banka BiH, komercijalne banke, sudovi, organi uprave i drugi organi, koji mogu koristiti podatke sukladno svojim zakonskim ovlastima. Registar uspostavlja i vodi Agencija za posredničke, informatičke i financijske usluge (APIF) Banja Luka.

Nacrtom je predviđena i obveza banaka da Agenciji dostavljaju sve promjene koje se dogode na računu poslovnog subjekta u banci. Za one koje ne budu poštovali predviđene mjere zakonom su predviđene i kazne. Tako bi se kazne za banke koje ne uspostave komunikaciju sa APIF-om kretale od 5.000 KM do 20.000 KM, a kazna je predviđena i za odgvorno lice u banki i to u iznosu od od 1.000 KM do 4.000 KM.

Inače, registar transakcijskih računa postoji već u Centralnoj banci BiH koja prikuplja informacije o računima iz oba entiteta. D. Kozina

 

Подијелите вијест