Родољуб Драшковић и Мирко Шаровић у радној посјети Гацку: Вођени разговори о развоју Гацка и Херцеговине

Развој Гацка, са акцентом за подупирање привреде а тиме и отварање нових радних мјеста, само су неки од повода јучерашњег радног састанка и посјете Општини Гацко власника компаније „Swisslion“, Родољуба Драшковића и посланика у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, Мирка Шаровића. 

Начелник општине Гацко, Милан Радмиловић, састанак је оцијенио конструктивним и конкретним, базираним на ранијим разговорима како допринијети развоју наше општине, а самим тим и Херцеговине уопште.

“Имали смо један добар и конструктиван састанак. Господин Драшковић са својим сарадницима из управе и менаџмента у Требињу је развио један одличан посао. Ми смо раније разговарали о могућем улагању његове компаније у општину Гацко, а данас смо донекле и конкретизовали такву могућност. Господину Драшковићу се највише свиђа идеја да се формира једна задруга српских домаћина који би хтјели заједно са њим, да би он значајнија средства у будућности уложио у општину Гацко за развој репродуктивног центра сивог гатачког говечета у сарадњи са локалним фармерима. Посебно ми се допала идеја господина Драшковића да иде у конкретне договоре са домаћинима о формирању задругарског система, гдје би сви улагали у неком проценту, а Општина би са значајнијим средствима помогла да отворимо нова радна мјеста и да побољшамо сточни фонд. То је почетна идеја која се родила раније, али је данас конкретније говорено о томе. На то би се надовезали и други садржаји”, истакао је Радмиловић.

Учесници јучерашњег састанка осврнули су се и на проблем свих локалних заједница и општина које не газдују пољопривредним земљиштима. Из тих разлога Народној скупштини РС упутиће декларацију у којој ће тражити да се то стање промијени, будући да од тога умногоме зависи било какав напредак и развој.

“Ставили смо акценат на развој привреде Херцеговине и потребу да вратимо младост у Гацко, да обезбиједимо перспективу бољег живота становништва овдје. Надам се да ћу у наредном периоду дати максималан допринос у развоју привреде Гацка”, рекао је Драшковић, истичући да су привредне перспективе једино оствариве заједничким напорима свих фактора који могу томе допринијети.

Драшковић каже да је његов програм за агро-индустрију јасан, а у оквиру којег се, како је већ речено, између осталог налази и изградња репродуктивног центра за гатачко сиво говече, те развој овчарства, континенталног туризма и повезивање регије све до Калиновика.

“Компанија „Бинго“ ће отворити тржни центар овдје у Гацку, а са њима ћу исто радити један дио свог програма”, додао је Драшковић.

Са господином Шаровићем разговарано је о ширем развоју Херцеговине. Подржао је приједлоге и искуства Драшковића, уз идеју да се са другим привредницима из Херцеговине изњедри један програм који би био визија развоја у наредним годинама, те да се сви ресурси враћају општинама, што, како каже, то сада није случај.

Начелник општине, Милан Радмиловић, најавио је нови састанак већ за наредну седмицу, на којем ће се разговарати о објекту бивше фабрике „Декоратива“ коју је прошле године купила компанија „Бинго“. Како је наговијестио, на том локалитету у плану је отварање значајног капацитета како из области трговине, тако и производње.