Rješenje klizišta Čemerno

Radovi na projektu “Trajno rješenje klizišta Čemerno“ odvijaju se predviđenom dinamikom, izjavila je Natalija Kostrešević, portparol JP Putevi RS.

Do sada je probijeno 1930 metara tunela Čemerno iz pravca Gacka i 38 metara iz pravca Foče, tako da je još preostalo 84 metra da se ovaj tunel, čija je ukupna dužina 2109 metara, u potpunosti probije.

Iz JP Putevi Srpske predviđaju da će ovi radovi biti okončani početkom novembra ove godine. Radovi teku i na tunelu Surdup. Do sada je probijeno 60 metara od 196 metara, kolika je ukupna dužina ovog tunela.

Inače, radovi na ovom projektu su podjeljeni u nekoliko faza i, prema riječima Kostreševićeve, prva dionica dužine 634 m, od mjesta Vrba do odvajanja za prevoj Čemerno, u potpunosti je završena i puštena u saobraćaj. Gotovo u potpunosti je završena i druga dionica koja se proteže u dužini 1039 metara do ulaza u tunel Čemerno. Ostalo je da se uradi habajući sloj asfalta i horizontalna i vertikalna signalizacija. U okviru ove dionice, završen je i 22 i po metra dug most Hrštica. Radovi se nesmetano odvijaju i na 796 metara dugoj dionici između dva tunela, kao i naskoro tri kilometra puta od tunala Surdup do mosta Trnova Luka  koji je u potpunosti završen. Poslednja dionica je 760 metara i obuhvata radove od kraja mosta do uklapanja sa postojećim putem za Foču i do sada je u potpunosti završeno 650 metara.

Da podsjetimo, radovi na ovom projektu zvanično su počeli 14. septembra 2008. U potpunosti se finansiraju iz Razvojnog programa Vlade RS, a prema procenama koštaće 72 miliona KM.  Rok za završetak radova je istekao u septembru ove godine.

 

Подијелите вијест