Reproduktivni centar za tovna goveda uskoro u Hercegovini

Poljoprivredna stručna služba Ministarstva poljoprivrede, u saradnji sa zemljoradničkom zadrugom Gacko, danas je u sali SO-e organizovala predavanje za poljoprivredne proizvođače.

Teme koje su predstavljene proizvođačima bile su: Vođenje prostog knjigovodstva na farmi, ishrana muznih krava u zimskom periodu, kao i  organska proizvodnja.

Prezentaciju su izvršili Olga Vidačić, Igor Tomašević i Božo Vučurević iz Agencije za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi – Trebinje.

Predstavljen je i projekat “Uzgoj tovnih rasa goveda u sistemu krava-tele u Republici Srpskoj.”

Kako kaže VSS za stočarstvo, Olga Vidačić, Hercegovina bi naredne godine trebalo da dobije i reproduktivni centar za tovne pasmine goveda, kao završni dio projekta unapređenja kvaliteta proizvodnje goveđeg, junećeg i telećeg mesa. Projekat je izradio dr Miljan Erbez, savjetnik u Ministratvu poljoporivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, u saradnji sa Češkom vladom. Odobrena su grant sredstva u visini od 1,56 miliona KM iz kojih će biti finansirana izgradnja i opremanje reprocentra tovnih rasa goveda i nabavka rasplodnih rasnih tovnih muških i ženskih grla.

Reproduktivni centar će biti formiran na širem području Istočne Hercegovine, jer se na ovom prostoru nalazi 38 od ukupno 44 farme za uzgoj tovnih goveda u Srpskoj, ali još nije određena tačna lokacija za ovaj objekat.

Predavanju je prisustvovalo 20-ak poljoprivrednih proizvođača i predstavnici medija.