РеЛОаД2: Мотивациони говор Томислава Цвитанушића у Гацку

Развојни програм Уједињених нација (УНДП), уз финансијску подршку Европске уније, организовао је мотивациони говор који је данас у Гацку одржао Томислав Цвитанушић, познати маратонац, триатлонац и алпиниста из Босне и Херцеговине.

Томислав није само успјешан спортиста већ и добитник бројних признања, укључујући Специјалну награду Олимпијског комитета БиХ за промоцију БХ спорта.

Током једночасовног обраћања, настојао је учесницима пренијети искуства из своје богате биографије, између осталог и са посљедњег постигнућа, успона на Моунт Еверест, који је остварио у мају ове године.

Према његовим ријечима, он је четврти човјек из Босне и Херцеговине који је успио да се попење на највиши врх свијета. У питању је тежак и захтјеван подухват који је трајао 58 дана.

„Стојећи на крову свијета схватио сам колико су људи мали. Нисам се осјећао битан и важан, него захвалан што имам прилику да  се једном у животу нађем на том мјесту. Налазио сам мотивацију, али није је лако наћи кад је тешко, кад је хладно и када се питате за свој живот. Размишљао сам о породици, пријатељима и о планинама у нашој земљи које су љети зелене, а зими бијеле. То је наша предност. Химелаји су увијек бијели “, рекао је Цвитанушић.

Предавач је говорио о бројним изазовима које је савладао, али и како је постао први „Ironman“ који живи и ради у Босни и Херцеговини.

„Завршио сам најтежи триатлон на свијету који се зове “Ironman”. У слободном преводу „челични човјек“ алудира на снагу и издржљивост коју мора да има такмичар у овом спорту. То је када пливате 3,8 километара, онда возите бицикло 180 километара, трчите 42 км и то све једно за другим. Ово су физички напори, али без менталне снаге тешко је  успјети“, појаснио је Цвитанушић.

Како истиче Цвитанушић, на овај начин жели да мотивише и подстакне младе људе да истраже своје границе и остваре најбоље резултате у свим аспектима живота што је и циљ овог пројекта.

Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану 2 (РеЛОаД2) финансира Европска унија, а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП).