Regionalni sajam stoke

konj

Na 36. Regionalnom sajmu stoke, koji je u nedelju održan u Gacku, priliku da izlože svoja grla u kategorijama goveda, ovaca, svinja i konja iskoristili su uzgajivači iz Gacka i okoline.

Pokrovitelji sajma bili su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Agencija za uzgoj i selekciju u stočarstvu Banja Luka, Opština Gacko, Planinsko dobro Gacko i Zemljoradnička zadruga Gacko.

Veliki broj posjetilaca je pažljivo posmatrao stoku raspoređenu u boksove sa urednim natpisima vlasnika, što je jedna od novina u pogledu same organizacije.

Prisutne na sajmu prvo je pozdravio direktor Agencije za uzgoj i selekciju u stočarstvu, Mladen Stojanović. “Ministarstvo će podržavati ovakve manifestacije kako bi došli do željenog cilja, a naš cilj je da domaćem tržištu ponudimo dovoljne količine mlijeka i mesa”, rekao je Stojanović.

Prisutnim se obratio i svečano otvorio sajam načelnik Opštine Milan Radmilović.

Ove godine je zabilježen znatno veći broj izlagača i posjetilaca, u odnosu na protekle sajmove. Kvalitet priplodnih grla i vrlo jaka konkurencija nametnuli su težak zadatak stručnim komisijama. Zadatak komisije bio je da izvrši pregled svih navedenih grla po kategorijama, ocijeni i odabere najbolja grla i dodijeli nagrade. Od strane organizatore je i ove godine obezbjeđen bogat fond  nagrada.

Da se tradicija dobrog uzgoja priplodnih grla u ovom kraju održala do današnjih dana pokazalo se i ovom prilikom. Najbolja ponuda je zabilježena u oblasti ovčarstva, dok govedarstvo prema izložbenim eksponatima bilježi blagi pad.

Najveću atrakciju predstavljala su pobjednička grla uzgajivača Alaksandra Krtolice iz Lukovica i Dimitrija Lučića sa Miholjača u kategoriji starijih i mlađih bikova. Prvu nagradu u kategoriji krava do deset godina osvojilo je grlo uzgajivača Ranka Lučića sa Miholjača, a najbolja ocjena i prva nagrada za steonu junicu dodijeljena je izlagaču iz Avtovca-Željku Bjekoviću. Među ovčarima najbolji su bili Milimir Žarković, Milan Glogovac, Miloš Starović, Milorad Ćeklić i Nikola Marković.

Posjetioci 36. Regionalne stočne izložbe imali su priliku da uživaju i u atraktivnim borbama bikova, tradicionalnoj “Gatačkoj koridi”. Pobjednik koride je bik, čiji je vlasnik Kundačina Mile iz Berkovića.           DSC_0006

Подијелите вијест