Raspisan Javni poziv za korištenje neutrošenih sredstava po Projektu pripravnika „Znanjem do posla”

Business-People_650x434

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske realizuje Projekat zapošljavanja pripravnika visoke i više stručne spreme u Republici Srpskoj “Znanjem do posla”.

Projektom je obuhvaćeno sufinansiranje zarada 1000 mladih i stručnih lica visoke i više stručne spreme sa evidencije Zavoda za zapošljavanje koji nemaju radnog iskustva u svom zanimanju, a koje im je potrebno kao uslov za zasnivanje radnog odnosa, odnosno polaganje pripravničkog ispita. Od navedenog broja sufinansira se zapošljavanje za 850 lica sa VSS i 150 lica sa VŠS.

Projektom se finansira neto plata pripravnika i to sa VSS u iznosu od 600 KM i neto plata pripravnika sa VŠS u iznosu 500 KM uvećana za iznos pripadajućeg poreza i doprinosa iz ličnih primanja od čega Zavod za zapošljavanje finansira:

– 70% neto plate pripravnika i 80% obaveznih doprinosa dok poslodavci finansiraju preostalih 30% neto plate, 20% iznosa obaveznih doprinosa i ukupan iznos poreza na predloženu platu za korisnike sredstava iz oblasti poljoprivrede, prerađivačke industrije i uslužnih djelatnosti kao i korisnike sredstava iz nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština.

– 50% neto plate pripravnika i 60% obaveznih doprinosa dok poslodavci finansiraju preostalih 50%, neto plate, 40% iznosa obaveznih doprinosa i ukupan iznos na predloženu platu za sve ostale korisnike sredstava.

Poslodavac u skladu sa svojim mogućnostima i internim aktima može pripravniku isplatiti veća sredstva od predviđenih. (Zavod za zapošljavanje RS)

Подијелите вијест