Прослављено Бадње вече у Гацку

У сусрет најрадоснијем хришћанском празнику Божићу, велики број вјерника присуствовао је традиционалном налагању бадњака у порти храмова широм гатачке општине. Свечано и радосно је било у Надинићима, Фојници, Самобору, Дулићима, Автовцу и у многим другим храмовима Прве и Друге парохије гатачке.

У старој цркви  Свете Тројице у Гацку празнично Вечерње служено је у 18 часова, а потом се свечана литија упутила до порте новог храма гдје је уприличено налагање бадњака, које је освештао владика ЗХиП Димитрије. Вјерницима окупљеним око светог дрвета је упутио поруке мира и љубави, да се окренемо и помогнемо једни другима када је то потребно.

Свечано је било и у порти храма Светог Василија Острошког и Тврдошког у Автовцу, гдје се велики број мјештана окупио да прослави Бадање вече. Вечерњу литургију служио је свештеник Миодраг Вртикапа.

Налагање Бадњака и у Придворици

Налагање бадњака јуче је обављено и у Придворици у порти цркве Св. Цара Лазара, у присуству неколицине вјерника. Након трагичних дешавања на Божић 1942. године, ово је други пут да су у овом селу запаљени бадњаци и тако прослављен Бадњи дан.

Мир Божији, Христос се роди! Ваистину се роди!

Подијелите вијест