Прослављен 16. Свесрпски народни сабор, Наданићи 2015

Свечано је било и ове године у Наданићима крај Гацка, на празник Светог Илије 2. августа, гдје је уз присуство свештенства и бројног народа прослављен 16. Свесрпски народни сабор, Наданићи 2015.

У организацији Општине Гацко и Црквене општине Гацко овај традиционални, вишедеценијски сабор израстао је у озбиљну црквено-народну манифестацију.

Богослужење и свету литургију служио је јереј Данило Дангубић, уз саслућење ђакона Јакше Окиљевића и многобројног вјерног народа. Након Божанствене службе и трократног литијског опхода храма пререзан је славски колач, а гости су имали прилику да чују бесједе и незаобилазне гатачке здравице.

Послије свечаног ручка у порти храма уприличен је и пригодан културно-спортски програм.

У културно-умјетничком дијелу програма наступили су КУД “Зеленгора” и “Сава Владиславић” и народни гуслари: Војин Тепавчевић, Марко Црногорац и Ненад Ивковић.

Илиндански сабор је и овај пут окупио велики број домаћих такмичара, који су се надметали у традиционалним спортским дисциплинама: скок у вис, скок у даљ, навлачење клипа, потезање конопа и бацање камена с рамена. Одржано је и такмичење у изворном пјевању за жене и мушкарце, а дипломе и новчане награде најуспјешнијим  такмичарима уручио је Јован Ковачевић, предсједник СО-е Гацко.

Подијелите вијест