Promovisana knjiga “Hercegovka” autora Čeda Baćovića

U organizaciji SPKD “Prosvjeta”, Opštinski odbor Gacko, u petak, 15. 03. 2013. godine, u Parohijskom domu u Gacku upriličena je promocija knjige “Hercegovka”, autora Čeda Baćovića.
Ističući ulogu žene u životu muškarca tada, a i danas, o knjizi su govorili profesori Božo Tepavčević i Miloš Šuković.
Tepavčević je naglasio da se kroz ove priče sa lakoćom može osjetiti duh tog vremena te da su žene bile veći junaci nego što mislimo.

Pisac je knjigu podijelio na one ozbiljne i šaljive priče, a  čitajući ovo djelo shvatićemo da su žene vrijedne i željne promjene, osjetljive i surove, bile razlog mirenja ali i krvnog kola. Hercegovke su u ono patrijarhalno doba znale i za strah, ali i da su imale srce junačko, znale za radost i nadu, ali padale u bol i tugu.

“Žene su takve da se o njima uvijek pisalo i uvijek će se pisati te se s toga postavlja pitanje kako da ih čovjek izbjegne? One su znale ne dati dlaku s glave ali glavu da, bilo je ljubavi na prvi pogled ali i dugog ašikovanja i čekanja, bilo udovica koje su kuću održale, zato je ovo i majčinska zemlja. Znale biti mlade za sve i okrenute životu uvijek, mogle biti lijepe i pametne u isti mah”, rekao je profesor Miloš Šuković.

Ozbiljnost prilika u turskom vremenu ostavljala je ipak mjesta za šale i priče o kojima je pisac i govorio. Ova knjiga priča samo o ženi i muškarcu koji ne može da bivstvuje bez žene.

Prema Šukovićevim riječima Hercegovka je zaslužila ovu knjigu kazanu narodnim jezikom, prošaranu zanimljivim dijalogom, i pritiskom na nas da je pročitamo u jednom dahu.

Autor knjige se zahvalio domaćinu na odličnoj organizaciji i najavio realizaciju novog djela o vladici Petru II Petroviću Njegošu.

Program je bio prošaran stihovima gatačkih pjesnika, a program su upotpunili zvuci drevnog instrumenta guslara Srđana Avdalovića, ženska pjevačka grupa KUD-a “Zelengora”, a završnicu je upotpunio glas mlade Danke Ilić.

Čedo Baćović rođen je 1952. godine na Cetinju. Osnovnu školu i gimnaziju učio je u Vrbasu, Kraljevu i Nikšiću. Završio Pravni fakultet u Podgorici 1976. godine. Objavio je dvadesetak knjiga različitog žanra (poezija, proza, aforizmi, monodrama). Nagrađivan je za kratku priču. Dobitnik književne nagrade ZALOGA (2002). Živi i radi u Nikšiću.

Подијелите вијест