Промовисана гусларска пјесма „Погибија Драгомана – Миша Докнића“

Општинска борачка организација Гацко протеклог викенда у Дому културе у Гацку уприличила је промоцију гусларске пјесме „Погибија Драгомана – Миша Докнића“.

Пјесму о добровољцу из Голије написао је познати црногорски књижевник и пјесник Божо Ђурановић, а уз гусле је отпјевао гуслар Славко Горановић.

“Пјесма је настала пет – шест година после његове погибије. О њему, његовој породици и њиховим старинама писао сам у часопису Голија. Тешко је било писати, али још теже посјетити породицу и показати им пјесму која је настала инспирисана његовим јуначким подвигом”, рекао је Ђурановић.

Подршку промоцији дали су и гуслари из Гацка – Момир Моша Авдаловић, Никола Бошковић и Милорад Ћеклић. Горановићу се на сцени придружио и његов син Василије, који је гусларско умијеће показао извођењем једног дијела пјесме.

Драгоман Мишо Докнић био је велики српски ратник, добровољац, витез и јунак који је свој живот уградио у темеље Републике Српске. Погинуо је 22. августа 1992. године у околини Коњица, у сукобу са усташама. Његове кости, после 12 година трагања, пронађене су и допремљене у Никшић и потом сахрањене на гробљу у Превалама у Голији. Медаљом заслуге за народ постхумно су га одликовали Радован Караџић и Милорад Додик. Бранио је Србе и у Книнској Крајини, и био у јединици Милана Мартића, који се лично дивио његовом јунаштву.