Промовисан ЦД витезовима Гатачке бригаде – Милану и Душану Тепавчевићу

У препуној сали Дома културе у Гацку, синоћ је представљен гусларски ЦД српским витезовима Гатачке бригаде, Милану и Душану Тепавчевићу, аутора Николе Никчевића. Пјесму о витезовима који су своје младе животе положили у темеље Републике Српске, струнама српских саборница публици су представили народни гуслари Ђорђије Ђоко Копривица и Властимир Бараћ.

“Писати пјесму о јунацима орловских висина, српским витезовима, барјактарима Гатачке бригаде, за мене је била изузетна привилегија, да од толико врсних епских пјесника, мени припадне част да кроз епски осмерац овјековјечим витешко војевање браће Тепавчевић. Колико ми је била част писати ову пјесму, исто тако имао сам велику одговорност да ли ће моје скромно перо успјети да опише све јуначке и витешке подвиге гатачких соколова и перјаница друге чете Гатачке бригаде, браће Милана и Душана Тепавчевић” – рекао је аутор Никчевић, упућујући захвалност њиховом брату, Благоју Тепавчевићу на указаном повјерењу, господи из Борачке организације Гацко и публици на величанственом одазиву.

Да је људска привилегија бити савременик браће Тепавчевић, током обраћања истакао је представник Борачке организације Гацко, Слободан Илић. Најавио је иницијативу бораца да будућа спортска дворана у Гацку носи назив ова два јунака.

“Велика је част била борити се под истим барјаком, за крст часни и слободу златну. Милан и Душан Тепавчевић сигурно се сврставају у највеће јунаке 20. вијека. Били су узорни момци, узорни синови у породици, угледни у друштву, а на ратишту бритке сабље и прави јунаци. Радује ме што међу публиком видим да су борци њихове чете остали им вјерни до данас. Користим прилику да кажем да су борци Гацка и њихови саборци покренули иницијативу да спортска дворана која је у изградњи носи име ових великих јунака”, рекао је Илић, захваљујући се свима који су учествовали у овом пројекту.

Продато је 670 улазница, а сав приход биће намијењен за лијечење наше суграђанке Снежане Давидовић.

Подијелите вијест