Promocija knjige “Jevto Dedijer -Život i djelo”

U ponedjeljak veče je u Parohijskom domu održana promocija knjige “Jevto Dedijer – Život i djelo” autora prof. dr Milovana Pecelja, u organizaciji Srpskog prosvjetnog društva “Prosvjeta” Gacko, Crkvene opštine Gacko i Društva srpskih domaćina – odbor za Hercegovinu.

Na promociji su nastupila i djeca iz muzičke škole “Sveti Roman Melod” iz zahvalnosti profesoru Pecelju, koji je pomogao otvaranje ove škole dok je obavljao funkciju Ministra prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske.

Ispred Prosvjete prisutne je pozdravio profesor, Velemir Avdalović.

130 godina od rođenja Jevta Dedijera u Čepelici kod Bileće pravo je vrijeme za pojavljivanje knjige o njegovom životu i djelu koja se u duhu čita –  rekao je profesor Nikola Asanović, predsjednik bilećke Prosvjete .

Asanović je istakao da je Dedijerova studija “Hercegovina” uvijek zauzimala kultno mjesto u svakoj hercegovačkoj kući, postavši knjiga zaloga, koja krijepi narodnu dušu i tradiciju, uspostavljajuči snažan i pouzdan doziv sa precima, sviješću i svenacionalnom korjenu.

Prof. dr Milovan Pecelj je istakao da je  nepravedno autor čuvene Hercegovine u jednom periodu bio skoro na ivici zaborava.

“O tom i takvom Jevtu Dedijeru, Ivo Andrić, naš Nobelovac, jednom prilikom je rekao da u životu nije vidio poštenijeg i uljudnijeg čovjeka” – rekao je prof. dr Milovan Pecelj.

Подијелите вијест