Projekat zaštite gatačkog sivog govečeta

gatacko-sivo-govece

U saradnji Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke i Veterinarskog fakulteta iz Sarajeva, pokrenut je projekat istraživanja, postojanja i zaštite pasmine gatačkog sivog govečeta u regiji istočne Hercegovine. Predstavnici pomenutih institucija su prošle sedmice, na teritoriji opštine Gacko uzeli prvih stotinu uzoraka krvi i mlijeka stoke, za koju se pretpostavlja da pripada ovoj pasmini.

Projekat je finansiran iz sredstava Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Podršku je pružila lokalna vlast, kao i predstavnici veterinarske stanice i poljoprivredne zadruge u Gacku.

Cilj projekta je da se tačno analiziraju morfometrijski, produktivni i reproduktivni parametri, kao i genetski profil, odnosno da se tačno utvrdi da li na našim prostorima još uvijek ima pasmine gatačkog sivog govečeta.

Dr Stoja Jotanović, docent Poljoprivrednog fakulteta, istakla je da je u proteklih 50 godina, na prostorima BiH evidentno potpuno nestajanje autohtonih pasmina domaćih životinja. Na ovaj način stručnjaci sarajevskog veterinarskog fakulteta uspjeli su zaštititi rasu psa Tornjak.

Ako se uspije dokazati postojanje pasmine gatačkog sivog govečeta, utvrdiće se brojno stanje, a svi podaci biće proslijeđeni evropskom udruženju za zaštitu autohtonih rasa..

Ispitivanja će biti izvršena i u susjednim opštinama.

Подијелите вијест