Пројекат “Социјализација дјеце Републике Српске”-Незаборавно искуство у Кумбору (ФОТО)

У оквиру пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске“, који спроводи Јавни фонд за дјечију заштиту, у сарадњи са Центром за социјални рад, група дјеце из Гацка је од 25. јуна до 04. jула боравила у дјечијем одмаралишту у Кумбору.

У петој смјени, поред дјеце из Гацка, била су дјеца из Бања Луке, Теслића, Козарске Дубице, Трнова, Калиновика, Доњих Жабара и Вукосавља.

Из три категорије: корисници Центра за социјални рад, Удружења 4+, Борачке организације, отпутовало је 18-оро дјеце, узрасне категорије од 7 до 15 година.

„Примарни циљ овог пројекта је социјализација дјеце. Поред тога, учешћем у овом пројекту, дјеца развијају креативност, самосталност, такмичарски дух, осјећај припадности, одговорности…

Кроз бројне активности које су свакодневно организоване у кампу: спортске активности (јутарња гимнастика, полигон спретности, игре без граница, такмичење у индивидуалним и групним спортовима), школа пливања, креативне/едукативне радионице, забавне активности (маскембал, разни плесови, рецитације, глума…), свако дијете је имало могућност да изрази свој пуни потенцијал у складу са психо-физичким могућностима.

Група дјеце из Гацка се показала успјешно у свим реализованим активностима. Најбољи показатељ тога јесте освојених 50-ак диплома, на 18-оро дјеце.

Свако дијете је уживало у чарима мора склапајући нова пријатељства и стичући социјално пожељне вјештине. Најбољи индикатор успјешности пројекта је чињеница да је свако дијете заиста уживало у тих десет дана и изразило жељу за поновним одласком у Кумбор. Такође, већини дјеце је ово био и први одлазак на море, као и прво дуже одвајање од родитеља.

Узимајући у обзир хетерогеност групе, различит социјални статус и старосну структуру, интеракција и сарадња у групи је била на заиста одличном нивоу“ истичу васпитачице 5. смјене дјеце из Гацка,  Нада и Јелена Јововић.

 

Подијелите вијест