Пројекат РеЛОаД2: Одржан први Информативни састанак за организације цивилног друштва

У оквиру пројекта „Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану2“ (РеЛОаД2), за организације цивилног друштва (ОЦД), Општина Гацко јуче је организовала први Информативни састанак.

Састанку се одазвало 28 представника удружења и организација које су регистроване и дјелују на територији општине. Циљ је био упознати ОЦД са планом активности у вези са додјелом буџетских средстава и аплицирањем на актуелни (РеЛОаД2) пројекат.

Општина Гацко ће подржавати овакве пројекте, који могу у будућности утицати на цјелокупни развој локалне заједнице, рекао је начелник општине, др Огњен Милинковић. Он се захвалио представницима удружења и организација на великом интересовању.

На састанку је направљен кратак осврт на циљ и значај РеЛОаД2 пројекта, са акцентом на ЛОД методологију и транспарентну додјелу јавних средстава ОЦД.

Улога ОЦД врло је важна у развојним процесима локалне заједнице, рекао је координатор пројекта, Жељко Поповић. Он је истакао да су пројектне активности у току, те да ће у четворогодишњем периоду, колико и траје пројекат, бити расписана три јавна позива, као шансе за цивилна друштва и НВО сектор.

“РеЛОаД2 пројекат издваја заиста велика средства у износу 13 милиона евра на западном Балкану, као регионалном дијелу дјеловања, а од тога је 4 милиона евра намијењено за Босну и Херцеговину. Број пројеката је неограничен, чак један иста организација која је развијена и има своје капацитете може конкурисати и са више пројеката на јавном позиву. Ово је једна лијепа могућност и надам се успостављању добре праксе, да наше организације цивилног друштва изађу мало даље. Видјели смо данас да међу њима већ има одређених искустава, као што су Планинарско друштво “Волујак”, Удружење пчелара, те Удружење “Растимо заједно”. Дакле, постоје могућности и надам се да ће њихова искуства потакнути и друге. Имаћемо три јавна позива до краја 2024. године, и надам се да ћемо успјети одабрати приоритетне области, препознати које то организације цивилног друштва могу и испуњавају услове и на неки начин повући одређени дио средстава, уз суфинансирање Општине “, казао је Поповић.

Ипак, Поповић је као недостатак навео непостојање удружења и организација којима управљају млади и жене, али и социјално рањиве категорије, на које се ставља посебан акценат и које, у том смислу, имају највеће шансе када је у питању додјела значајнијих средства. Изразио је наду да ће се током трајања пројекта то промијенити.

“Настојаћемо и то да промијенимо и уозбиљимо, и да у другом јавном позиву имамо апликанте из ових области, и надам се да ћемо успјети”, казао је он.

Ово је први у низу Инфо састанака који ће Општина организовати у оквиру РеЛОаД2 пројекта. Намјера је да се први јавни позив распише у фебруару 2022. године, након чега ће бити дефинисане и смјернице за апликанте.

На јучерашњем састанку, којем су осим чланова ОЦД присуствовали и чланови пројектом тима, дате су препоруке о усклађивању свих аката ОЦД који ће бити неопходни (елиминаторни) за додјелу средстава и пројектне активности.

Подсјећамо, Општина Гацко једна је од тринаест локалних заједница у БиХ која је одабрана за учешће у РеЛОаД2 пројекту, који финансира Европска унија, а имплементира УНДП.