Пројекат РеЛОаД 2: Презентација активности у општини Гацко

Предсједник скупштине општине Гацко, Рајко Паповић са сарадницима, разговарао је јуче са представником Савеза општина и градова Републике Српске, Гораном Ракићем, координатором за пројекат РеЛОаД 2. Тема састанка била је презентација активности у општини Гацко у оквиру пројекта Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану (РеЛОаД 2).

Према ријечима Ракића, пројекат ће унаприједити сарадњу између локалних власти и организација цивилног друштва и ојачати капацитете свих релевантних актера да се активно укључе у развој партнерства.

„Пројекат ће радити на увођењу и одрживости транспарентног, развојно орјентисаног пројектног приступа финансирању организација цивилног друштва из буџета јединица локалне самоуправе, који доприноси остваривању локалних приоритета у складу са локалним стратегијама развоја“, истакао је Ракић.

Општина Гацко једна је од шест општина из Републике Српске које су укључене у другу фазу пројекта РеЛОаД. Савез општина и градова Републике Српске сарађује на пројекту, и у оквиру својих активности вршиће обуку одборника у општини Гацко у наредном периоду. Поред обуке одборника, вршиће се едукација службеника, као и представника организација цивилног друштва са подручја општине за писање пројектних приједлога.

Предсједник скупштине општине Гацко, Рајко Паповић, захвалио се представнику Савеза на посјети и пружио пуну подршку наредним активностима у општини Гацко.

„Општина Гацко је први пут укључена у овај пројекат. Обавијестићемо све организације Цивилног друштва са подручја наше општине да већ почну размишљати шта су им приоритети и које пројекте би могли кандидовати“, истакао је Паповић.

Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану – РеЛОаД 2, финансира Европска унија (ЕУ), а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП).

ОЗВАНИЧЕНА САРАДЊА ИЗМЕЂУ РеЛОаД И ОПШТИНЕ ГАЦКО

Јуче је у сједишту УН у Сарајеву озваничена сарадња између РеЛОаД и 13 одабраних партнерских градова и општина у Босни и Херцеговини. Mеморандумом о сарадњи одабране јединице локалне самоуправе обавезале су се да ће финансирати пројекте цивилног друштва на транспарентан начин.

Поред Општине Гацко, сарадњу су озваничили и Град Бихаћ, Град Приједор, Град Градишка, Општина Центар Сарајево, Општина Ново Сарајево, Општина Рудо, Општина Витез, Град Горажде, Град Источно Сарајево, Град Мостар, Опшина Прозор Рама и Општина Угљевик.