Проблем који морамо системски рјешавати: Одржано предавање о вршњачком насиљу

Свједоци смо све већег броја случајева насиља међу дјецом школског узраста, које се дешава у школским двориштима, ходницима, на путу ка школи, кући и другим мјестима. Тим поводом, у просторијама ОШ „Свети Сава“ Гацко, „Женски центар“ Требиње у сарадњи са ЦЈБ Требиње, јуче је одржано предавање на тему вршњачког насиља, са освртом на сексуални развој и наркоманију. О поменутим темама говорили су директорица „Женског центра“ Требиње, Љиљана Чичковић, психолог Центра, Бранка Пејовић и представник ЦЈБ Требиње, Горан Шаренац.

Према ријечима Љиљане Чичковић, врло је погрешно сматрати да је вршњачко насиље у склопу одрастања нормална појава, те да је врло битан социјални и материјални моменат.
„Јако је важно да родитељи кући и наставници, учитељи у школи, препознају дијете изложено насиљу. Таква дјеца обично показују симптоме повлачења и затварања у себе, и то је „аларм“ за помоћ“, истиче Чичковић.

Као један од проблема навела је лошу сарадњу институција релевантних за рјешавање ових проблема, али и велики број непријављених случајева свих врста насиља, како вршњачког тако и сексуалног као и насиља у породици.

Према ријечима директора школе, Радана Поповића, проблем вршњачког насиља у централној школи није забиљежен током протеклих неколико година, те сматрају да су школска дворишта на подучју наше општине макар за сада безбједна.

Предавачи су на крају закључили да вршњачко и сексуално насиље, као и проблеме наркоманије треба системски рјешавати и подићи на већи ниво. То је општи проблем који се рјешава заједничким активностима родитеља, наставника, школских психолога и педагога, медија, те полицијских службеника и службеника Центра за социјални рад.

Подијелите вијест