Пријем за најбоље: Начелник угостио побједнице олимпијаде из руског језика

Начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић, организовао је пријем за гимназијалке из Гацка које су освојиле најбоље резултате на онлајн олимпијади из руског језика у Санкт Петербургу и њихову професорицу Мирјану Слијепчевић.

На олимпијади коју је организовао универзитет у Санкт Петербургу учествовало је око 5.000 такмичара из 132 земље свијета. Прво мјесто у категорији до 17 година освојила је Јана Антељ, ученица другог разреда Гимназије, док су друго мјесто освојиле ученице трећег разреда Јелена Тепавчевић, Сара Додер и Јана Додер.

Првопласирана, Јана Антељ, каже да је за oвакав успјех првенствено потребна љубав према руском језику, одређена доза талента али и огромно улагање. Додаје да им је професорица Слијепчевић била велика подршка и да без ње не би успјели.

Сестре Јана и Сара Додер истичу да воле руски језик и шире знање кроз фотографију и музику. Воле да изучавају руску историју и слушају руску музику.

„Полагали смо онлајн тестове, а узбуђењу је допринијела временска ограниченост. Текстови су били занимљиви. Научили смо доста о модерном руском свијету и историји, као и обичајима за Нову годину“, кажу ове вриједне дјевојке.

Јелена Тепавчевић, задовољна је постигнутим успјехом. Каже да је такмичење било занимљиво, а ријеч је о новом искуству.

„За мене је било стресно јер не волим тај вид такмичења, не волим ништа онлајн. Имали смо временска ограничења, а један од услова је да руски није матерњи језик“, рекла је Тепавчевић.

Начелник Милинковић захвалио се професорици и успјешним ђацима, најбољим промотерима Гацка.

„Задовољство је и част да угостимо свјетске шампионе из руског језика. Они су прави примјер оног најбољег што Гацко има. Гацко је увијек било расадник добрих ђака, паметних и образованих људи и та традиција се наставља. У своје лично име и у име Општине Гацко им честитам“, рекао је Милинковић и подсјетио на пројекат „Сава Владиславић“.

„Српски и руски народ су нераскидиво везани, духовним и државним везама. Један од највећих Срба је наш Сава Владиславић, а уједно и један од највећих Руса. Преко Влада Републике Српске, Србије и Руске Федерације покренули смо пројекат чије активности су у току. Потписали смо изјаву о намјери о братимљењу између Општине Гацко и Шлиселбурга, мјестa гдје је гроф Сава оставио велики траг и печат. Општина Гацко је позвана да у августу узврати посјету Шлиселбургу и предложићемо да нашу делегацију чине и ове дјевојке“, рекао је начелник општине Гацко и уручио им скромне поклоне.

Професорица руског језика, Мирјана Слијепчевић, несебично преноси знање и својим примјером потврђује изреку „није знање знање знати, већ је знање знање дати”.

“Oсим два часа седмично редовне наставе, дјевојке су присуствовале часовима припреме за такмичење. Почели смо у септембру са припремама. На редовним часовима оне су најактивније и узор другим ученицима. На додатној настави користили смо различиту литературу, а доста су се саме припремале”, рекла је Слијепчевић.

За свој успјех награђене су сертификатима и дипломама од универзитета, као и ваучерима за полагање одређеног нивоа језика. Кроз такмичење су унаприједиле знање из руског језика, а добиле су позив за студирање на Санктпетербуршком универзитету.

Слиједи још такмичења. У јануару ће бити организовано такмичење у организацији Пушкин института. Затим, у организацији педагошког завода, сваке школске године организује се такмичење за ученике 4. разреда средњих школа. У априлу и мају је НИС олимпијада у организацији компаније НИС из Новог Сада, гдје средњошколци из Гацка традиционално учествују сваке године.

Сигурни смо у једно – руски језик се воли и учи у гатачкој гимназији.

Подијелите вијест